Само в 7DniSofia.bg

Кандидат за министър огласи финансова схема, Делян Добрев взриви ПП: Кирил и Асен, ще лежите

делян добрев

Неочакван бурен спор за газа влезе като лайтмотив в дебатите за избор на проектокабинета „Габровски“ в Народното събрание. След изказване на лидера на ПП и бивш премиер Кирил Петков срещу бившия шеф на „Булгаргаз“ и предложен за кандидат за министър на енергетиката Николай Павлов последва каскада от реплики. И покачване на напрежението в пленарната зала.

Ексенергийният шеф и депутат от ГЕРБ Делян Добрев „взриви“ групата на ПП с твърдение: „Ако Николай Павлов стане (министър – б.р.), вие (Асен Василев и Кирил Петков – б.р.) ще лежите“.

По думите на Добрев има материали срещу двамата лидери на ПП в прокуратурата, предадени от МВР на Иван Демерджиев по сигнал на ГЕРБ.

„Прокуратурата покри Николай Павлов за прекратения договор за азерския газ. Кой го препоръча да е министър в това правителство? Има ли други министри, препоръчани от същите хора?“, пък пита на свой ред Кирил Петков.

Първи го репликира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който посъветва председателстващият бурното заседание Йордан Цонев да внимава кой взима думата да „моралства“ от трибуната.

След това се намеси и Добрев, който директно препоръча на Кирил Петкова да не атакува персонално кандидата за енергиен министър Павлов, защото бил свидетел по делото срещу тандема Петков-Василев.

След което настъпи кулминацията с искането на самия Павлов да вземе думата:

„Преди една година Кирил Петков и кръгът, самопровъзгласил се за експерти, създадоха една гигантска лъжа – как сме спрели аз и екипът ми азерския газ. Това беше тиражирано, за да бъде отстранен от тази длъжност и там да влязат посредниците. А те заграбиха стотици милиони левове на гърба на българския потребител само за няколко месеца“, изригна бившият шеф на „Булгаргаз“.

„Сега политическите им покровители треперят, защото ще им бъде потърсена сметка и ще бъдат разобличени. И ги е страх. Но само за броени месеци след нашето отстраняване, Булгаргаз натрупа огромни дългове – около 1,2 милиарда лева към днешна дата. Пазарът на природен газ беше разбит, а това урони авторитета на държавата ни.

Никой не иска слаб съюзник, безмощен съюзник. Булгаргаз беше гръбнакът на икономиката и осигуряваше минимум 1 милиард лева, който влизаше в нея.

Ние сме тези, които предотвратихме плащането на неустойки и спасихме договора. Той беше спасен от нас и от кралски адвокат на Великобритания, защото газовата връзка с Гърция не беше още построена.

Кирил Петков, вие, от тази трибуна, на която съм аз, на 4 май дадохте дума, че газопроводът ще бъде построен и България ще получава азерски газ на договорните цени.

Но нито на 1 юли той беше построен, нито потече газ на тези цени. Нито един киловатчас не бе договорен от вас по този договор. А на 4 пъти по-висока цена. Надплатени бяха 178 милиона долара“, заяви Николай Павлов. С което вдигна депутатите от ГЕРБ на крака за аплодисменти.

Очаквано, експремиерът репликира. И заяви, че само за 2 минути станало ясно, че проектоминистрите в кабинета на Николай Габровски били кукли на конци на Бойко Борисов. „Ето затова няма как да го подкрепим“, декларира Петков.