ИЗНЕНАДА! Служебният премиер с важно изявление за кабинета „Габровски“: Да бъде избран

гълъб донев

Служебният премиерът Гълъб Донев заяви, че се надява предлаганият от проф. Никола Габровски проектокабинет да бъде избран от 48-ото Народно събрание и час по-скоро България да има редовно правителство, което да я преведе през кризите, които я съпътстват във вътрешен и международен план.

Министър-председателят коментира и предлаганото от „Булгаргаз“ увеаличение на цената на газа с 40% от януари. Според него правителството няма какво да направи в този случай, тъй като цената се формира спрямо търговските закони.

По думите на Донев, и с 40% увеличение, цената ще остане в границите на това, което бизнеса е определил като поносимо, предаде БНТ.

„Цената на газа не е прерогатив на нито едно правителство, а зависи от търговските закони, които действат и зависи и от международния пазар и всички параметри, които я формират.

Правителството не би могло да се намесва, но направихме така, че да има открити, прозрачни и предвидими процедури и виждате, че цената падна под историческите 160 лв на 140 лв. Това повишение, което е в момента е съобразено с търговската конюктура“, каза Донев.

Той коментира и протестите на служителине на Министерство на външните работи като изрази надежда утре голяма част от исканията им да бъдат удовлетворени.

„Това не е работа на служебно правителство. Проблемът е, че години назад правителствата са неглижирали проблемът с доходите не само с централната администпарлция, но и в местната“, каза той.

Министър-председателят участва в откриването на шестото издание на международния форум „Битката за талантите“.

Във фокуса на дискусиите са актуални теми, свързани с бъдещето на пазара на труда. Сред говорителите на форума са имена от сферата на мениджмънта, човешките ресурси, връзките с обществеността и комуникациите.