Скандално! Отказаха на хиляди помощи за отопление. Имали 75 лв. на месец

пенсионери пари

Хиляди домакинства са получили откази на молбите си да получат от държавата помощи за отопление, предава Стандарт.

Оказва се, че отхвърлените са много, въпреки че от социалното министерство уверяваха, че се разширява обхватът на хората, които ще получат енергийни помощи за отоплителния сезон, съобщи БНР.

Две са причините за това – гарантираният минимален месечен доход, който не е променян 14 години и даренията, които възрастните хора в края на живота си са направили на своите деца и други членове на семействата.

Преди месец пенсионерка от Банско обяви гладна стачка, но я прекрати с обещанието, че в парламента ще се търси спешно решение на проблема.

Една от наредбите, произтичащи от Закона за социалното подпомагане, е Наредба 07 от 2008 г. за реда и условията за отпускане на целева помощ за отопление. За 14 години тя е изменяна няколко пъти с оглед промяна в размера на пенсиите. Но едно нещо в нея не е променяно и това е гарантираният месечен минимален доход, който е в размер на… 75 лева! Това е причината за хиляди откази на енергийни помощи за тези, които имат нужда от тях, за да оцелеят. Под ударите на тази рестрикция попадат хиляди възрастни хора с минимална пенсия, които са си позволили да дарят на децата си или на свой брат, сестра, племенник дялове от имоти, за да спестят разправиите на поколенията след тях. Без да получат нито лев от това.