Пътничка в автобуса-ковчег разкри: Шофьорът караше бързо, хората искаха да се приберат по-скоро

автобус катастрофа

Шофьорът на катастрофиралия автобус на туристическата агенция DS Travel Тодор Димитров е карал бързо, защото много от пътниците искали да се приберат по-скоро. Това твърди д-р Силвена Цветанова, която е един от пасажерите в злополучния курс.

За щастие тя се разминава само с леки наранявания, но както стана ясно един човек загина, а 19 са със сериозни наранявания.

„Бяхме в автобуса, аз говорих по телефона с мой колега. В един момент сестра ми ме избута, тъй като бях до прозореца и автобусът се обърна. Започнаха да падат стъкла. В един момент всички започнахме да пищим.

Участъкът беше много мокър и скоростта беше малко по-висока, поне на мен така ми се стори“, казва д-р Силвена Цветанова, цитирана от БНТ.

– В какво състояние беше шофьорът?

– Добре беше, адекватен. Въпросът е, че караше по-бързо. Имаше хора, които искаха по-бързо да пристигнем.

– А Вие пострадахте ли?

– Имам само повърхностни рани на гърба и гърдите, но аз бях една от първите измъкнати, така че бързо ни измъкнаха.

-Загиналата жена къде беше?

– Тя беше зад шофьора, на трето място. Явно се е ударила челно в главата.

Самият шофьор твърди, че не е карал с превишена скорост. В момента на поднасянето поддържал около 60 км/ч. Самият той си обяснява катастрофата с това, че на този участък при дъжд се свличала кална маса и е възможно заради това возилото да е поднесло.

Действително обаче завоите, където стана катастрофата са само на 500-600 метра от т.нар. „Летище“ в село Младиново, което е над 1,5 км. – летищна писта за военни полети, която понастоящем е част от републиканския път. Участъкът е прав и се развива висока скорост. Не е изключено водачът да се е подвел и да е поддържал скоростта и до първите завои към селото.