Само в 7DniSofia.bg

Проф. Габровски направи сензационни разкрития за Борисов и хвърли бомба за бъдещето си в политиката

проф. николай габровски

Получавам съм покани от различни политически сили. Винаги съм отказвал с пълното убеждение, че съм най-полезен в операционната. Сегашният момент обаче е различен. Това заяви пред bTV номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски.

„Ако продължим в посоката повторяемост на избори, ако март има избори, които няма да доведат до нищо различно, страната ще тръгне по една спирала надолу, което много ме плаши и последиците ще бъдат години напред.

Винаги съм имал ясна гражданска позиция. Затова поех тази отговорност. Когато получих предложението от Борисов и ГЕРБ, си зададох само един въпрос: искам ли нещо да променя, или не.

Борисов ми се обади и ме покани на разговор. Той каза, че не желае да прави партиен кабинет и че според него работещото решение би било едно отдръпване”, разкри проф. Габровски.

„Някои от министрите познавам лично, други ги срещнах сега. Не съм стоял в Гугъл да търся експерти.

Използвах прост научен метод – когато от няколко източника намеря съвпадения, започвам да преглеждам CV-тата им. Аз им звънях лично. Томислав Дончев ми дава съвети, имах и други източници (от различни политически сили), които няма да издам”, поясни той.

„Профилът, който избрах, е високи професионалисти, които от първия ден могат да започнат да работят интензивно още от първия ден. Нося морална отговорност за тях. Да се съберат експерти за една седмица с такъв профил не е толкова лесна задача”, подчерта неврохирургът.

На въпрос би ли бил кандидат на третия мандат, той заяви, че няма как да се съгласи. „Първият мандат е изключително чист. На трети тур имам съмнение, че ще имаме възможност да работим със същия подход. Ще започнат едни договорки, няма да получа такава свобода. Това ме кара да мисля, че няма да се явя на такава конфигурация. На третия мандат ще има много по-агресивна атака“, аргументира се той.

„Нямаме ли парламент ние само ще обедняваме. Нямаме нужда от това. Най-мощната антикризисна, антиинфлационна мярка е работещо правителство”, подчерта проф. Габровски.