ПОТРЕС! Убиецът с Поршето ускорил до 195 км/ч. Можел да избегне удара, но не направил нищо

димитър любенов

Димитър Любенов, който уби французин и рани тежко съпругата му в катастрофа на столичното околовръстно, е ускорил до 195 км/ч, едва след като е спрял да бъде съпровождан от полицаи. Преди това е спазвал ограничението от 80 км/ч. Любенов е карал дрогиран с кокаин и на 1,73 промила алкохол по време на катастрофата, която стана в края на септември. Това стана ясно в Софийския градски съд.

Той е считал, че е не може да сгреши, съзнавал е, че кара пиян и дрогиран. Имал е

400 метра видимост и при 300 метра спирачен път е можел да избегне удара във форда, в който са се возели французите, пише 24 часа. Вместо това не е предприел никакви действия, посочи съдия Тони Гетов и остави Любенов в ареста.

Според адвокатката на Любенов – Ива Борисова, няма данни за умишлено престъпление. „Липсват необходимите елементи за убийство на пътя с евентуален умисъл“, каза тя. „След решението по делото за смъртта на Милен Цветков, подобно обвинение цели единствено повдигане имиджа на прокуратурата“, посочи Борисова. Тя визираше присъдата на Кристиан Николов, по която той бе осъден за убийство по непредпазливост на журналиста.

Любенов е знаел, че не трябва да шофира в това състояние, опитвал да викне дринк едн драйв. Полицаи обаче са спирали колите за проверка. Той не е искал, но двамата полицаи са му създали привидна сигурност. Те са го провокирали за подкуп, посочи още Борисова. И обясни, че в три отделни производства Любенов е дал показания за действията на полицаите Георги Малински и Любка Гечева, станала известна и като Буба. Според показанията на Любенов, той е дал 200 лв. рушвет на Малински.