Кирил Петков изпадна в истерия! Залата кънти от крясъците му към Йордан Цонев: Да, аз ще ви уча!

кирил петков

Със сцени достойни за селски панаир започнаха дебатите за промените в Изборния кодекс, които ще върнат хартиената бюлетина. Искане на процедура от страна на ПП след започналото четене на становището на парламентарната правна комисия, разпали страстите в групата на „промяната“, предава tribune.bg.

С нова порция процедурни хватки от партията се опитаха да забавят приемането на миналите на второ четене в комисия поправки.

Заради неподчинение Настимир Ананиев беше отстранен от заседанието, но не пожела да напусне залата, а цялата парламентарна група наобиколи председателстващия Йордан Цонев от ДПС.

Най-гласовит, традиционно, беше лидерът на ПП Кирил Петков, който 10 минути крещя по Цонев, че не спазва правилника.

„Вие ли ще ме учите“, попита Цонев.

„Да! Аз ще ви уча“, продължи да вика бившият премиер.

„Сериозно ли си мислите, че по този начин ще бламирате заседанието? Правилникът се спазва. Ще имате процедура след първия член“, обяви невъзмутимо Йордан Цонев

„Колеги, можете да стоите и цял ден тук. Имате право и на процедура и на изказване“, продължи Йордан Цонев, а Камбарев от ПП му заяви, че не се справя с реда в залата, затова да отстъпи на Вежди Рашидов.

Над 50 депутати от ПП са се записали да се изкажат по заглавието на законопроекта, съобщи още Цонев.

„Промяната“ поиска гласуване за отлагане на точката за някой друг ден.

„5 от 7 парламентарни групи искат да работят“, обяви в обратно становище Мустафа Карадайъ. „Две парламентарни групи, които искат да продължат промяната от лошо по-лошо, не искат“, каза лидерът на ДПС.

Асен Василев пък поиска да бъде отстранен Карадайъ за „обида на 500 хил. български граждани“. Искрен Митев поиска отстраняване на Анна Александрова от ГЕРБ защото правила коментари „неподходящи за дама на такава възраст“.

В крайна сметка последва вълна от процедури от страна на депутати от „промяната“ с призиви да бъде спазен правилника, отмяна на наказанието на Ананиев и… обвинения от ПП, че спазвайки собствените им искания, Цонев е нарушил правилника.