Нежното острие на ГЕРБ каза как ще се гласува: Отпадат тъмните стаички! Ще има видеонаблюдение

десислава атанасова

Подкрепяме в мнозинство възможността българите да избират начинът на гласуване – с машина или на хартия. Остават предложенията на „Демократична България“ машината да изчислява сумарно данните, които да се записват на флашките, които да се предават в РИК, съответно в „Информационно обслужване“ и ЦИК. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в кулоарите на парламента.

По думите и от машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване на момента на извършване на преброяването.

Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и от машина, и от хартия само зад параван. Ще създадем звено в ЦИК, което да обслужва единствено и само въпросите с машинното гласуване. Отново по предложение на „Демократична България“ ще направим достатъчно достъпен и публичен кода. Смятам че постигнахме един баланс, въпреки че предложението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да има временна комисия, която да обсъжда тези решения – това не е законосъобразно. Пет от партиите предлагаме това да бъде точка от утрешното Народно събрание, посочи Атанасова.

Разписките ще бъдат бюлетина от машинно гласуване. Те ще бъдат с QR код и ще бъдат от защитена хартия, по начин, който не може да се манипулира или разпечатва от някъде. Освен това ще бъдат с печат с СИК. Бюлетините ще се преброяват заедно с бюлетините от хартиено гласуване и ще влязат в един протокол. Сумираните данни, които ще се записват на техническото устройство ще придружават бюлетините, протокола в РИК и СИК, за да има контрол. Надграждаме контрола и доверието в изборния процес. Ако има оспорване, да има едновременно с това два носителя – данните от машинното гласуване и възможностите за съдебен контрол на всички открити хартиени бюлетини и тези от машинното и хартиеното гласуване, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Атанасова уточни, че Общественият съвет към ЦИК ще остане. И добави, че според нея няма нужда от преброителни центрове.

Затова е осигурено видеонаблюдение и записи, които да се съхраняват на сървъри, при броенето от СИК. Така по този начин ще се следи стриктно преброяването и ще е достъпен по всяко време на сървър, ако се появят някакви съмнения, коментира още тя.

Относно антикорупционно законодателство – ГЕРБ и антикорупционната колаицията, която се формира в комисия прие законопроекта на Министерски съвет и „Продължаваме промяната“ в тяхно отсъствие. Струва ми се несериозно те да поставят такова условие. Второто условие за промяна на Конституцията. Ние предложихме създаването на конституционна комисия, която към момента няма нито един проект за реформи. По отношение на бюджетното законодателство, сме на менние, че докато няма редовно правителство, което да носи отговорност за изпълението на бюджета, е по-добре да гласуваме закон за усължаване на действието на сегашния бюджет. Постигне 3% бюджетен дефицит през следващата година е чудесна новина. Очертава се дефицит от 11 млрд. и трябва да теглим нов дълг. Ако има някаква магическа пръчка Асен Василев, ние много бихме се радвали да е 3%, отбеляза още Атанасова.