И ,,Възраждане“ закопа скандално ,,Промяната“: Киро, Асене, кажете си! Костов ли искате да настигнете?!

payimage-560559

Депутатите спорят ожесточено за създаването на Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства, свързани с подписването на Меморандума за 1 млрд. долара с „Джемкорп”. Инициативата е на ГЕРБ. В залата депутатите от партията на Бойко Борисов и „Възраждане” атакуваха остро Кирил Петков и Асен Василев за това, че проявяват нежелание за създаването на въпросната комисия.

ГЕРБ и хората на Костадин Костадинов се обединиха да атакуват „Промяната“, като ги обвиниха, че са съсипали цялата енергетика, като са поели ангажимент за затваряне на мините в Маришкия басейн.

Христо Гаджев от ГЕРБ разкри, че когато през април е подготвяно решение за затваряне на Маришкия басейн, Министерството на енергетиката е било против това решение, но въпреки всичко ПП е поело ангажимент за затваряне на мините.

Това ще доведе до закриване на българската енергетика и освобождаване на работни места, отсече той.

Тонът вдигна с октави нагоре острието Жечо Станков. Той обясни, че България е в топ 3 износител на енергия за цяла Европа. Гарантираме енергийната сигурност на целия Балкански полуостров. Но с тези средства, с които гърци, сърби турци македонци ни плащат, успяваме да задушим инфлацията и даваме компенсация на небитовите потребители, каза той. По поетия ангажимент в плана за възстановяване – монетата ще се завърти и България ще купува ток от съседни държави и ще станем подвластни на едно модерно робство – токът ще стане толкова скъп, че масово ще стоим на тъмно, защото няма да можем да си позволим да го плащаме.

Въглищните ни централи, които дават шанс енергетиката ни да остане жива, се планира да се заменят с батерии, които да заемат мястото им, да се уволнят 120 000 и още 96 000 човека. Аз мисля 1 милиард долара да стигнат до гражданите по друг начин, а не 100 км батерии, които да достигнат до Сливен и Ямбол. Така ощетяваме държавата с 4 милиарда лева, което е приходи от електроенергията от тези централи, отсъди депутатът.

Цончо Ганев пък остро атакува ПП заради отпора им да няма временна комисия за „Джемкорп” и правят всичко да не се случва. Той направи аналогия с края на управлението на СДС, „когато беше разпродадено и подарено всичко печелившо – „Булбанк”, „Балкан”, „Кремиковци”. Точно в края на мандата Петър Стоянов направи реплика към Костов: „Иване, кажи си!”, визирайки корупцията, обхванала СДС. В тази връзка перефризирам: „Асене и Киро, кажете си!”. За да се знае всичко, което е направено. Вие се опитахте да настигнете Иван Костов, но не се получи. В меморандума с „Джемпкорп“ щяхте набързо да приватизирате цялата енергетика. И затова тая комисия е толкова важна. Но Асен и Кирил пак не са на работното си място – регистрират се и си заминават, отбеляза накрая депутатът от „Възраждане”.

Нека да бъде изслушан и ДАНС

„Г-н Ганев, защо не ги питахте от какво ги е страх?”, намеси се и Делян Добрев. Тук имаме час драма, дебати, съпротива от страна на ПП срещу комисията.

Защото има какво да крият. Защото в комисията като излязат документите и дойдат службите, ще се видят нелицеприятни неща какво са вършили 2 случайни лица, попаднали на най-високото в държавата, отсече бившият енергиен министър.

Някой им носи един документ, викат журналистите в Гранитна зала и го подписват. И там е заложена цялата енергетика на България. Там дори пише, че Джеморп ще обучава нашите ядрени специалисти. Офшорката ще ни учи на ядрена безопасност.

Всичко е заложено в този меморандум, ядоса се Добрев.

В отговор Искрен Митев пък заяви: „Хвърлихте димката „Джемкорп”, за да разсейвате вниманието. Вместо да говорим, че Борисов не може да състави правителство, вие отклонявате вниманието. Не давате гласност на истинските проблеми – спечелихте изборите и не може да управлявате, заяви депутатът от ПП.