Илиана Раева произнесе тежка присъда: Абсурд! Сега всички сме под един знаменател. Спортът потъва!

илиана раева

Илиана Раева е председател на Българската федерация по художествена гимнастика. Бивш треньор в клуб Левски и основател на клуб Илиана. Тя е част от легендарните „Златни момичета“ на Нешка Робева, които обираха наред медалите през 80-те години на миналия век. Раева е европейска шампионка и втора на световно първенство в многобоя, носителка на няколко златни медала на отделните уреди. Съпругата на собственика на Левски Наско Сираков даде интервю за „Марица“:

– Г-жа Раева, българският спорт е в подем. Какво ни вдигна на крака през 2022 година?
– Аз не претендирам да следя всички спортове, макар да уважавам всеки един. Но боксът и борбата взеха медали на европейски и световни първенства, включително и за младежи. Щангите направиха фурор, което е добра стъпка, тъй като имаше години, в които те бяха изпаднали буквално в безвремие. Този спорт има огромни традиции в България. Естествено, няма да подмина и нашите успехи, защото спечелихме две квоти от две възможни – абсолютнa световна титла при ансамбъла и бронзов медал за дебютантка на световно първенство. Това е голям залог за бъдещето – Световното в Испания следващата година и Олимпиадата в Париж през 2024 г.

Но нека бъдем честни – като цяло не изпращаме добра спортна година. Спортът плаче за реални, истински, конструктивни промени. Те трябва да дадат шанс на спортове, които имат социално значение и традиции в България. Тези дисциплини могат да изплуват, за да станат отново конкурентни на най-добрите в света. Няма да спра да вярвам, че България е обречена да има велики спортисти в най-различните сектори.

Българинът обича спорта, има отношение. Но липсват условия, съсипана е материалната база. Нямаме басейни, а плуването е уникален спорт с огромно социално значение. Липсват писти за леката атлетика, която също е от фундаментално значение. Ето пример с художествената гимнастика. Ние сме категорично най-успешният спорт последните 10 години. А за целия пуст преход не е построена една нова зала. Отделни ентусиасти като мен са направили ремонти по спортни салони на училища. От години националният отбор няма база, където да се събере. Обикаляме по институциите – ами липсва резултат, а сменихме колко управления. Длъжници са на спорта българските политици, категорично! Който и каквито заслуги да си приписва, спортът си остава захвърленото дете в социалния живот.

– Заради базата ли оставаме от съседни страни като Сърбия или малка Словения, която прави фурор?
– Заради финансирането като цяло. Материалната база е част от него. Аз мога да говоря по-конкретно за елитния спорт. От кой зависи той – от треньорите. Трябва да се инвестира в тях. Кадрите са на първо място, следва материална база. Треньори, методисти, ръководители. Трябва да изградим пирамидата в спорта.

Защо направихме художествената гимнастика толкова успешна? Аз съм моделирала нашия спорт да съществува с всичко най-добро и полезно от миналото, адаптирано към демокрацията и съвременния начин на живот. Без спонсори как да стане!? Ходила съм от врата на врата. Сега сами ме търсят, защото имаме резултати. Но в началото нямах един спонсор! Минах през много тежки моменти, когато се заех да ръководя художествената гимнастика. Един по един връщах кадърните хора в залата, съчетах старите специалисти с младото поколение. При нас реално федерацията тегли спорта напред. Имам генерален секретар и двама вицепрезиденти – изключително работливата Невяна Владинова и Мария Петрова, която е полезна в международните структури.

Невяна реално е човекът, който върши задачите тук, у нас. Коя федерация може да си го позволи. То е благодарение на спонсори, които съм намерила, за да може тези хора да получават заплати. Това е правилният начин, по който една федерация трябва да съществува. И тогава стигаме до лицето на този спорт – националните отбори, които имат директор, треньори, лични треньори. Тук вече идва спецификата на всеки спорт и според нея той трябва да бъде финансиран. Сега всички сме под един знаменател. Пълен абсурд! И затова няма как да кажем, че спортът ни е успешен. Напротив! Спортът потъва!

– Тежка присъда, изречена от устата на Илиана Раева?
– Ами то е така! Къде е светлината в тунела? Добре, художествената гимнастика. Но това, което съм направила чрез спонсорите, трябва да стане с финансиране от Министерство на спорта и от държавата. Така както се финансира Министерството на образованието, на здравеопазването. Бюджетът за спорта е смехотворен. А той има невероятно социално значение. Всяко ново дете, вкарано в залата или стадиона, означава едно дете по-малко в блатото на алкохола, дрогата и разпада на ценности. Спортът възпитава качества и дисциплина в една много тежка епоха за моралната система. Ние формираме личности. В друга сфера това не може да бъде направено.

– Колко процента от бюджета на федерацията идват от държавата и колко от спонсори?
– Самата федерация се издържа на 100 процента от спонсорите, които съм намерила. На щат работят 7 човека, защото имаме и адвокат, както изисква Законът за обществените поръчки. Тези 7 човека движат всичко във федерацията – световни и европейски първенства, световни купи, плановете, които се спускат на национални отбори. Един лев няма от Министерството на спорта. Елате да видите други федерации – вратите им са заключени, защото имат президент и генерален секретар. И то президентът трябва да е на обществени начала. Добре, съгласна съм, но как ще работят по цял ден тези хора, без да вземат една стотинка, нали трябва да се хранят.

Вече в националните отбори има финансиране от държавата. Но треньорите например не се осигуряват, не им върви трудов стаж. Всичко е недомислено. И там се търсят допълнителни спонсори. Също и при състезателите. Министерството финансира N на брой гимнастички. Да, но на мен ми трябват три повече в спорт, който е толкова податлив на контузии. Ето, пресният пример с Боряна Калейн, която отпадна в навечерието на световното първенство. Нали веднага трябва да влезе нов човек на нейно място, само че министерството отпуска пари само на такъв, който е взел медали предишен път. Финансиране за младежи и девойки е частично. Е, как според вас имахме олимпийски шампионки в ансамбъла, а сега абсолютно световни с 6 нови момичета. Ей така, взехме ги и за три месеца ги направихме ли… Пак съм подсигурила финансиране, защото съм специалист и знам какво е необходимо. Ще ви кажа простичката формула на успеха. Като президент и ръководител на тази гилдия аз живея само за резултатите. Друго не ме интересува. Всичко правя само за олимпийски и световни титли. Не искам да живуркам покрай спорта, защото не съм такъв човек. Искам всички до мен да мислят по този начин. Изискванията са огромни, а художествената гимнастика е оазис, направо паралелен свят. И нещата се случват, но пътят беше дълъг, интересен и тежък.

– Ще имаме ли олимпийски шампионки в Париж, макар че в спорта един миг могат да съсипят 4 години труд?
– Първо, нашият спорт е 100 процента зависим от съдии. В борбата все пак може да тушираш, в бокса да нокаутираш, а тук играеш, сядаш и чакаш решението на съдиите. Нашата цел е ясна – работим само за медали. Нищо че ще повторя – нямаме зала, където да съберем националните отбори. И се прескачаме един върху друг.

– Чел съм за базата на рускините, която е истинско чудо, но знаем там какви пари се изливат приоритетно?
– Русия, Азербайджан, Беларус. Това са не зали, а дворци на художествената гимнастика. А ние отидохме и ги победихме всичките.

– Особена радост изпитах заради рускините, които не спряха да говорят?
– Бихме ги просто, защото сме с класи над тях. И ще трябва да живеят с тази загуба. Те ставаха дори с грешки световни и олимпийски шампиони, а на Олимпиадата играха без грешка, много силно. Ние ги бихме, без те да сбъркат, което още повече боли.

– Последен въпрос извън темата – кой ще стане световен шампион по футбол, все пак сте съпруга на голмайстор №1 в историята на Левски?
– Почитател съм на Англия и Бразилия. Харесвам и Испания. Но гледам обективно винаги и желая титла на най-можещия отбор. И трите изброени отбори са такива. Не подценявам също Аржентина и Германия. Но моите фаворити са Бразилия и Англия.