Дядото на прегазения Иванчо в Бузовград: Време е за линч! Гибелта на детето е умишлена

димитър косев

„Този път е урочасан, ако тръгнем да броим жертвите по него, няма да стигнат пръстите на двете ръце! Не е ли време за линч!“. Това заяви през сълзи дядото на прегазения 14-годишен Иван в Бузовград, предава Телеграф.

Момчето беше убито от пияния и дрогиран бивш полицай Димитър Косев. Първоначално детето беше в кома, но след няколко дни издъхна. Стотици жители на казанлъшкото село изпратиха на 16 ноември до гробищния парк Иван. Потънали в скръбно мълчание, близки и приятели припомниха, че почти на същото място, но преди 21 години, отново пиян водач, е причинил тежка катастрофа, при която на място загиват двама велосипедисти на по 18 и 21 години, а седмица по-късно в болницата умира и 14-годишната им спътница.

Тъжно
По тъжна ирония ковчегът с тялото на Иван бе положен в съседство с гроба на Зия Байрам, третата жертва на катастрофата отпреди две десетилетия. Почти идентична била ситуацията и с катастрофата, при която тежко ранен е 14-годишният Иван привечер на 11 ноември т.г. Иван и още двама негови връстници спрели край банкета, за да си купят топли напитки от монтираната там вендинг машина, когато внезапно върху им връхлетялата астрата на 57-годишния Димитър Косев, която прегазила велосипеда и буквално хвърлила тялото на жертвата на метри встрани. Водачът дори не е направил опит да намали скоростта, коментираха жители на Бузовград, които останаха изумени от твърденията, че Косев не разбрал за случилото се, докато в дома му часове по-късно не дошли полицаи.

„Казват, че бил с 1,38 промила алкохол и че не бил дрогиран, а вземал лекарство заради високо кръвно и пневмония. Това е направо абсурдно, ако е бил на себе си, нямало е как да не усети удара, сега ще въртят и сучат адвокатите, за да го изкарат невинен и да се отърве с колкото се може по-малка присъда…“, настоя Петър Петров, един от опечалените на траурната процесия. Мъжът е категоричен, че ако имаме истинско правосъдие, виновният ще трябва да прекара остатъка от живота си зад решетките, защото гибелта на детето била не в резултат на невнимание, а умишлено предизвикана.

Алкохол
„Пиеш, вземаш дрога и натискаш педала като че ли си на рали… Блъскаш човек, не спираш, а продължаваш да караш, все едно че пиле си прегазил! И За какво случайно събитие може да се говори? Ами имал бил чисто съдебно минало, досега нямал нито една глоба за бързо каране, грижел се за старата си майка. Ами да вземат ръка да му целунат близките на детето“, гневно сложи точка на разговора мъжът.

Мерки
Петър Петров и негови приятели са повече от резервирани дали смъртта на невръстния колоездач ще размърда местната управа, за да бъдат взети мерки за обезопасяване на улиците, така както настояваха по време на двудневните си протести жителите на Бузовград. Според тях хвърлените в публичното пространство обещания за полагане на „спящи полицаи“ и изграждане на кръгово ще бъдат съвсем скоро забравени, а дали и кога обвиненият на този етап в причиняване на средна телесна повреда Димитър Косев ще бъде осъден и на колко никой не можем да отгатне. Единственото сигурно поне засега било, че мъжът е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, а не с проследяваща гривна, за каквато мярка пледираше в Казанлъшкия районен съд адвокатът му. И още, че след смъртта на детето обвинението срещу водача ще бъде преквалифицирано в по-тежко с възможно възмездие от 5 до 20 години затвор.