ГРЪМ! Нинова с тежък удар към ПП и ДБ заради Изборния кодекс: Заставаме на страната на…

корнелия нинова

Не приемаме диалог с ултиматум, няма да оттеглим законопроекта за промени в Изборния кодекс, диалогът трябва да се състои тук, нека се срещнат аргументите, да реши мнозинството, отсече лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като от ПП и ДБ постави условието левицата да изтегли предложенията си, за да се върнат те в пленарната зала, предава БЛИЦ.

„Заставаме на страната на свободния избор, на страната на хората – половината искат машини, другата половина искат хартия“, настоя тя.

„Хвърлят се обвинения, поставят се условия, стигна се дотам, че ДБ да каже, че с решение на НС БСП трябва да бъде принудена да си оттегли проекта за Изборен кодекс. Предлага ни се диалог с ултиматум, няма такова нещо, поставяте ултиматум към демокрацията, към правото на избор. БСП предложи през 2019 г., 2020 г.

Смесено гласуване, БСП никога не е внасяла предложение за пълно машинно гласуване и не лъжете хората, като твърдите, че БСП се отметна – искаше машини, а сега не иска“, коментира соцлидерката.
По думите й левицата иска прозрачен изборен процес и да се гарантира правото на всеки да гласува и този глас да бъде отчетен така, както е подаден.

„Мислите ли, че най-важното за БСП е Изборния кодекс. Внушенията, че отваряме войни и блокираме работата на парламента са пълна лъжа“, отсече тя и добави, че за социалистите има три важни въпроса за решаване в момента в НС.

„Това са приемане на бюджета за следващата година, с който да се осигури спокойната зима, повишени доходи, които да компенсират инфлацията, спокойствие на икономиката, за да работи. На второ място приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които да гарантират инвестиции и развитие на страната. Трето – разумни разговори за съставяне на правителство с програма и перспектива“, обясни Нинова.

„От БСП внесохме преди месец Кодекс за социално осигуряване за увеличение на майчинството на 850 лева, Закон за семейни помощи за деца за 300 лева помощ за децата от втори, трети и четвърти клас, Закон за предучилищното и училищно образование за безплатни учебници, Кодекс на труда за скок на минималната работна заплата на 850 лева, Закон за социално осигуряване за преизчисляване на пенсиите, Наказателен кодекс за увеличаване на наказанията за каналджиите, Закон за доходите на физическите лица, с които младите до 26 години се освобождават от данък“, припомни Нинова и отсече, че това е лицето на БСП не само в този парламент, а години наред – социалното, чувствително към деца, майки, пенсионери, работещи бедни.