Само в 7DniSofia.bg

Ексклузивно! Украинският посланик: Списъкът за военна помощ е предоставен преди решението на НС

виталий москаленко

Сред най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна, са артилерийските оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна отбрана, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети. Това каза посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко днес, предаде БТА. Той говори пред журналисти след участието си в първия ден от годишната среща на министрите на отбраната във формат SEDM (Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа).

Москаленко обясни, че списъкът за военна помощ за Украйна е предоставен още преди решението на Народното събрание за предоставяне на такава от страна на България.

Нямам точна информация какво точно въоръжение ще бъде предоставено от страна на България, заяви той и добави: „Сега става въпрос за получаване на тези видове техника, с които България разполага и може да ги отдели за потребностите на украинската армия, която в момента се бори за свобода и независимост на украинската държава“.

По думите му предоставеният списък от Украйна е изключително широк и мащабен.

Попитан дали след инцидента в Полша нуждите за въоръжение на Украйна са се променили, Москаленко заяви: „Ситуацията след ударите по Полша не бих казал, че особено се промени, тъй като необходимото въоръжение, от което Украйна има потребност остава същото. Това са средства за противовъздушна отбрана, за бронираната техника, за артилерийска техника, за амуниции, снаряди.“

Относно украинското участие в разследването на инцидента в Полша той заяви, че е необходимо, за да бъде изяснена максимално прозрачно и обективно ситуацията, която е станала на границата с Украйна. Тъй като Украйна е в центъра на всички тези събития, във връзка с бруталната и варварска агресия на Руската Федерация, а това са последици – т.е. удар по Полша и целия демократичен свят, добави Москаленко.