ИЗВЪНРЕДНО! Нинова изригна, окончателно скъса с „Промяната“ и ДБ: Създавате истерия, плашите народа

корнелия нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова окончателно скъса с „Промяната“ и ДБ. Тя обвини двете формации, че създават истерията около връщането на хартиената бюлетина, плашат народа с протести и контрапротести, отказват да гласуват важните за хората социални теми и са се самопровъзгласили за проевропейските партии на България, докато действат не като такива.

По-рано днес Кирил Петков бе категоричен – няма как да влязат в каквито и да е отношения със социалистите, ако те не ревизират гласуването си за връщане на хартиената бюлетина. Преди ден при Румен Радев соцлидерката заяви, че чака от ПП покана за разговор по втория мандат.

За заканата на ПП да не участва в преговори с БСП, Нинова призова „да ги поизчакаме, да видим какво ново ще измислят“. Кирил Петков веднъж вече им бил казал, че подобни изявления са крайни. „Да решат какво ще правят, ние сме последователни. Ако някой си сменя позициите по 3 пъти ден, според това на коя страна се е събудил, а не от националния интерес, ние сме ясни“, настоя лидерката на БСП. И посочи, че всичко зависи от ПП, БСП „не насилва никого и не се предлага на никого“. Според Нинова обаче така ще се знае кой ще провали възможността за редовен кабинет, спокойна зима – ПП и ДБ. „Те блокират и промяната на модела, срещу който се борят. Червената линия не са чекмеджетата, кюлчетата, дори реформата в съдебната система, а смесеното гласуване, което отговаря на исканията на бъларския народ“, псоочи тя.

Не е най-важното Изборния кодекс, по-важна се оказа коалицията на войната, да се отхвърлят Закона за помощи за децата, общото решение за бюджет за 2023 г., заяви Нинова.

Тя отхвърли ултиматума на Христо Иванов и се възмути от идеята му НС да гласува оттеглянето на закона. По правилник БСП няма как да се откаже преди второто четене. „Да слагаме ли червена линия, уважаеми демократи, да си отмените решението за оръжията, самолетите, за всички решения, които бяха взето 10 дни след започването на НС“, попита тя в отговор. За идеята на Бойко Борисов да се върне район Чужбина и по-малкото заявления за откриване на секции, тя посочи, че това са текстове на ГЕРБ и те могат да си ги оттеглят сами ако искат.