Даниел Митов изригна: ПП са жертвали капацитета на „Мариците“, за да им минат батериите

даниел митов

При подобен тип инциденти, като този в Полша, не бива да се избързва. Не бива да се приемат крайни реакции, защото може да се сбърка. Не може да се правят изводи преди да е приключило разследването. Най-вероятната теза е за отклоняване на украинска ракета от ПВО. Този случай не променя позицията спрямо Русия, която е страна-агресор, който принуждава Украйна да се брани. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Според Митов този инцидент докато не се приключи с конфликта в Украйна, всички малки държави са застрашени, защото с нахлуването на нейна територия Русия е погазила международното право.

„Украйна е жертва на агресия, но мир може да бъде постигне като Русия отчете фактите на международното право и се изтегли от Украйна. Възможно е Украйна да победи. За момента това изглежда по-вероятно. Перспективите това да стане бързо не са вероятни“, допуска той.

Даниел Митов коментира и разговорите за съставяне на правителство между политическите сили в Народното събрание.

„Хубаво е, че се водят някакви разговори. Започна да им става ясно на нашите опоненти, че без разговори не може да се състави не само правителство, но и управление. Това делигитимира България и на световната сцена. В момента няма хоризонти за поемане на каквито и да е ангажименти“, обясни той.

„С Демократична България разговорите бяха добри. С тях имаме много съвпадения по приоритети. С Продължаваме промяната (ПП) цивилизовано и донякъде експертно. Очевидно те завиват на ляво в социалната сфера. Заявеното от тях не подкрепяне на някакъв политически проект не е политически принцип, а глупаво упорство. Това не е конструктивно“, смята Митов.

По повод избухналия скандал между ГЕРБ и ПП във връзка с въглищните централи зам.-председателят на партията на Бойко Борисов заяви:

„Когато се говорят неистини е изнервящо, не можеш да не реагираш. Фактите са следните, че Планът за възстановяване и устойчивост бе готов, но служебните кабинети отказаха да го внесат, защото искаха да правят промени по него. Обвиненията към нас, че не е внесен трябва да отидат към Кирил и Асен, защото бяха гласували в НС мораториум върху решенията на МС, защото те го държаха. Включването на батериите в него е по чиста коруппционна схема. Затварянето на въглищните централи трябва да се случи до 2026 г. За да се намалят въглеродните емисии с 40%“, обясни Даниел Митов.

„Само и само да им минат батериите, са жертвали капацитета на „Мариците“. Санирането на жилищните сгради има по-голяма логика, защото спестяват електроенергия“, коментира още той.