РАЗКРИТИЕ: Инкасо обирджиите на Околовръстното в София извършили още 5 удара

гдбоп полиция

Четиримата обирджии на инкасо автомобила на Околовръстното при „Ринг мол” в София имат зад гърба си още 5 удара, заяви пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов. Според него вина за това има МВР, тъй като досега не е отнела лиценза на нито една фирма с инкасо услуги.

„Директорът на „Национална полиция” и началникът на отдел „Охранителна полиция“, към който е секторът „Контрол на частна охранителна дейност”, носят отговорност за това. Те обаче не са проверили нито един инкасо автомобил дали отговаря на изискванията за работа и затова няма и отнети лицензи”, обясни експертът.

Вчера инкасов автомобил е бил обран около 7:15 часа до „София ринг мол“ на Околовръстния път на София. Парите в инкасото са били за зареждане на банкомати на няколко банки, а нападателите са знаели маршрута на колата. В нея са били двама души – шофьор и човек, който е зареждал касетите с банкноти.

Пътят на колата е бил препречен от автомобил, от която са излезли няколко въоръжени лица, които са били с маски и ръкавици. Заплашвайки с оръжието те заповядали на двамата мъже от инкасо автомобила да излязат и да легнат на земята. Впоследствие на единия охранител са сложени белезници, а вторият е бил ударен.

Последвало прехвърляне на касетките с парите в една от двете коли на грабителите. Преди да потеглят, престъпниците спукали предната лява гума на инкасо автомобила. По-късно в кв. „Кръстова вада” бяха намерени две опожарени коли, ползвани от обирджиите за удара.

Същите апаши вероятно са обрали бизнесмена Евтим Славков на бул. „Ломско шосе“ в столичния квартал „Обеля“. Крадците нападнали Славков и негов служител. Подчиненият е ударен в главата и му е взета чанта с много пари. Той бе настанен в болница „Св. Анна“, където е опериран от екипа на лицево-челюстния хирург д-р Жельо Димов.

На 21 април миналата година апашите нападнаха инкасо автомобил на автомагистрала „Струма“. При обира също е бил ранен един от охранителите на инкасо автомобила. Той е получил удар в лицето. След извършването на престъплението нападателите са избягали с автомобил с посока Дупница и все още се издирват.

Обирджиите са били с два автомобила и са чакали на паркинга край „Макдоналдс”, където е извършено и нападението.

Грабежът е извършен малко след 10 часа, докато единият от служителите, обслужващи инкасо автомобила, е бил вътре в заведението.

На 18 декември 2020 г. пак по сходен начин бе обран друг инкасов автомобил в Перник. Екшънът се е разиграл пред сграда, в която има офиси на ЧЕЗ и „Изипей“. Липсващата сума е близо 1 млн. лева.

Предполага се, първият голям удар на апашите е извършен пред касов център на БНБ и Дружеството за касови услуги в столичния квартал „Овча купел“ 2 през 2017 г.

„Почеркът на всички кражби до момента е един и същ – носенето на късо и дълго оръжие, ударът на охранителя през лицето. При обира пред касовия център на БНБ и от Дружеството за касови услуги бяха взети над половин милион. Случаят се потули и бе занижена откраднатата сума“, обясни Иво Атанасов.

„Задължително трима души трябва да има в инкасо автомобила. Единият стои вътре, вторият охранява колегата си, който носи парите. Освен това гардовете трябва да са оборудвани с късо и дълго оръжие. В колата трябва да има отверстия, от които при необходимост да се открие огън. Друго изискване е автомобилът да не се гаси, когато се пренасят парите. Маршрутът задължително се сменя през кратък период от време. За съжаление тези изисквания не са спазени. Охранителите са със заплати около 1000 лв. и нямат мотивация да бъдат бдителни“, посочи експертът.

„Във връзка със зачестилите въоръжени обири на инкасо автомобили, при които са откраднати огромни супи пари, е необходимо вътрешният министър спешно да разпореди на дирекция „Инспекторат“ към МВР да извърши проверка на Главна дирекция „Национална полиция“ и по-специално на сектора и групите за лицензи и контрол на частната охранителна дейност, която да установи колко проверки са извършени на инкасовите услуги“, препоръча Иво Атанасов.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории