Само в 7DniSofia.bg

Премиерът Донев свиква Съвета по сигурността: Става дума за война! Дрънченето на думи е излишно

гълъб донев

Експлозията на двете ракети близо до границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани, налага спешно преосмисляне на следващи действия, с които да запазим мира. С постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партьнорите и от ЕС. Следим внимателно хода на разследването. Това заяви Гълъб Донев на днешното заседание на Министерски съвет.

„Става дума за война. Дрънченето на думи е излишно“, категоричен беше той.

„Всички предположения, преди да се изяснят фактите и обстоятелствата около инцидента на полска територия, ще са спекулация, носеща риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване“, каза още Донев.

По негови думи да се говори за войната като за видео игра е опасно хоби: „Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация. Този конфликт убива мирни хора, руши бъдещето на Европа и света.“

„Ситуацията не се изчерпва единствено и само с отговор на въпроса кой член от договора на НАТО ще бъде активиран. Сериозно предизвикателство е как да съхраним мира“, допълни той.

Той обяви, че ще свика Съвета по сигурността към Министерски съвет веднага, след като е ясен резултатът от консултациите със съюзниците в НАТО: „В този момент от ключова важност е единственото на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС.“