ВМРО: Искаме пълен отчет как кабинетът „Петков“ похарчи 148 млн. евро за украинските бежанци!

ангел джамбазки

„Как са похарчени 148 млн. евро от ЕК, отпуснати за украинските бежанци. Настояваме за пълен отчет пред обществото. При липса на отговор или несъответствие, ще бъде сезирана Европейската прокуратура“. Това се заканват в съобщение до медиите от ВМРО.

Евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският съветник Карлос Контрера настояват министър-председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова да направят проверка и да оповестят как и за какво са били похарчени 148 млн. евро целеви средства от Европейската комисия за настаняване, изхранване и медицински грижи за потърсилите в България убежище граждани на Украйна.

Представителите на ВМРО посочват, че до момента няма публични, детайлни и пълни отчети колко от средствата са похарчени за настаняване, за колко лица, какви са били разходите по месеци и кои са получателите на средствата. Същото важи и за изхранването.

„За медицинските грижи пък няма абсолютно никаква публична информация. В обществото започват да се прокрадват съмнения, че с тези средства е злоупотребявано. Лакмус за това са честите остри реакции от хотелиери, които от края на април насам периодично протестират и обвиняват държавата, че не им превежда пари въобще или че го прави частично и със забавяне“, пишат още те.

Средствата бяха получени от България по института CARE на ЕК по време на правителството на Кирил Петков, а ресорен вицепремиер за тези политики беше Калина Константинова – заместник министър-председател по ефективното управление. Предполага се, че именно в този период по време на правителството на „Промяната“ са разходвани и въпросните 148 млн. евро. До момента обаче институциите не дадоха никакъв отчет за какво, колко, кога и кой е получавал средствата.

„Мълчанието по тази тема е знак за едно – потвърждение, че има нещо нередно, прикрито и недоизказано. Броженията сред хотелиери например са индикатор за неуредици при харченето на европейските средства. Прокрадват се вече и съмнения, че са отчитани разходи без реално да са настанявани хора, по документи, както се казва. Затова и от ВМРО настояваме за пълна проверка и оповестяване на данните, особено в контекста на анонсираните в края на м. октомври 2022 г. нови траншове в размер на 36 млн. евро за България. Предстои въпросът да бъде повдигнат и пред Европейската комисия в частта за отчитането на средствата, а при установяване на несъответствия ще бъде сезирана и Европейската прокуратура“, завършват ВМРО.