БСП ври и кипи. Цунами залива лидерката Корнелия Нинова, масово свалят доверието си от нея

корнелия нинова

БСП завря. Цунами срещу соцлидера Корнелия Нинова се надига в страната. Една след друга партийни организации свалят доверието си от нея, искат оставката й и зоват за новконгрес, предава standartnews.com.

Една от първите бунтовни организации е Дряново, която заедно с тази в съседна Трявна са взели решение за сваляне на доверието от Нинова, за освобождаването й от Изпълнителното бюро и за свикване на заседание на 50-ия конгрес на партията до края на т.г.

Самата Нинова вчера беше в Трявна, но от поста й в социалните мрежи не личи да има някакво напрежение.На 10 ноември общинската организация в Харманли също е гласувала решение за сваляне на доверието от Нинова и за освобождаването й от Изпълнителното бюро. Харманлийските социалисти настояват и за по-скорошно свикване на заседание на 50-ия конгрес на БСП – още на 10 декември т.г., а не на 11 февруари 2023 г., каквото решение взе преди повече от месец НС на БСП.

Общинската организация в Кочериново на 12 ноември е взела същите решения – сваляне на политическото доверие от действащото ръководство на партията и свикване на заседание на конгреса в началото на декември, на което да бъдат направени промени в ръководството, в устава на БСП и да бъде приет Манифест, с който партията да се обърне към всички леви формации и избиратели.

Социалистите и от двете общини се обявяват за „спиране на процесите на разпад в БСП“, които свързват с действията на сегашното ръководство. „Конгресът до края на 2022 г. е наложителен, защото вероятно предстоят извънредни парламентарни избори и изключително важният вот за местна власт през есента на 2023 г. За да оцелее, за да се възроди, БСП не бива повече да бъде ръководена от сегашния председател”, се казва в позицията на социалистите от Кочериново.

Социалистите от Харманли посочват в позицията си, че оправданията за тежкото изборно поражение на БСП с пандемията, служебното правителство, президента Румен Радев, машинното гласуване и вътрешната опозиция „са единствено и само за запазване на ръководния пост в партията”.

Техният анализ сочи, че БСП е ударила електоралното дъно заради търсенето на „врага с партиен билет“, изключването на социалисти с различно мнение, силовото налагане на водачи и разместванията в изборните листи, противопоставянето на Нинова и обкръжението й на президента Радев, при положение, че той е подкрепян масово от партийните членове. Като друга причина е посочено обграждането на Нинова „със съветници, нямащи нищо с партията”.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории