Най-големият кошмар на ,,Промяната“! Добрев на разпит в следствието след разкритията за газа

делян добрев

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, е бил на разпит в Националната следствена служба след разкритията за газовите далавери на кабинета „Петков“, съобщава ПИК.

През май тази година, заедно с колегата си Радомир Чолаков, подадоха сигнал до МВР, ГДБОП и ДАНС за многомилионните щети, причинени от Кирил Петков и Асен Василев чрез покупката на по-скъп руски газ през посредници. Добрев се позова на конкретни доказателство – фактури, които сочат, че бившите управляващи, вместо да купуват газ от „Газпром“ за 86 евро, са купували такъв от румънска компания „Винтерсхал“, която е 100% дъщерно предприятие на „Газпром Швейцария“, по цена от 110 евро.

Преди около 20 дни Добрев е бил привикан в Следствието заради мащабното разследване за газовите далавери, което компетентните органи водят в момента.

„Давах още преди двайсетина дни показания, защото аз и Чолаков пуснахме първия сигнал за тези злоупотреби, още преди шест месеца. Отидох в Следствието и потвърдих всички данни, които съм предоставил. Удовлетворен съм, че истината накрая излиза на яве, защото управлението на тези хора от „Промяната“ бе пропито с корупция и корупционни сделки. Как си представяте да се купи газ за милиарди без търг?“, заяви енергийният експерт на ГЕРБ пред БНТ.

Миналата седмица и служебният министър на енергетиката Росен Христов бе извикан на разпит в Националната следствена служба по повод разследването на властите на неизгодните сделки, сключвани от „Промяната“.

Доклад на ДАНС изобличава случвалото се с доставките на газ при кабинета „Петков“, връщането на посредници и покупката на синьо гориво на значително завишени цени. Във въпросния доклад са посочени и офшорни сметки, за които има съмнения, че са близки до „Продължаваме промяната“, в които са постъпвали част от парите от завишените сделки по покупка на газ.

Миналата седмица Росен Христов пред депутатите обяви, че „Промяната“ е купувала руски газ от посредници на 30% по-висока цена.