Почина ,,Странджата на Народния театър“! Аня Пенчева потъна в скръб: Сбогом, приятелю!

315582140_478461167727978_5465394478815856978_n

Най-известният ресторантьор в София Никола Антикаджиев-Антиката си отиде дни преди да навърши 93 години. Тъжната вест съобщи актрисата Аня Пенчева, която публикува в социалните мрежи своя снимка с Антикаджиев, придружена с думите „Сбогом, приятелю!“.

Роден е на 18 ноември 1929 г. в Петрич. Над 70 години Антиката бе в средите на известните в София, управител на култови заведения по времето преди и след 10 ноември.

Клубът на актьора, Клубът на Сатиричния и на Народния театър, ресторант „Антик” са все места, където се събираше и събира столичната бохема.

През 60-те години тълпи от хора обсаждат Кулинарния магазин в центъра на София. Ресторантът на хотел „Славия“, Клубът на актьора на бул. „Руски“, клубовете на Сатиричния и Народния театър, на „Булгартабак“, ресторант „Антик“ – всички под негово управление.

Това са култови заведения, които стават място за среща на столичната артистична бохема, на политическия, културния и спортния елит на България.

Антикаджиев имаше и феноменална памет. Той помнеше буквално всичко – за всяка пиеса, за актьорите в нея. Да не говорим за резултатите от футболни мачове или пък за политически събития, за министрите от всички правителства.

Енциклопедичните му познания го бяха превърнали в „бюро справки“ за приятелите му. Невена Коканова, Стефан Данаилов, Кольо Анастасов, Кеворк Кеворкян, Любомир Левчев, Гунди, Гришата Вачков, Нейчо Попов, Георги Георгиев-Гец, Георги Черкелов, Аня Пенчева.

Това са само малка част от имената на най-близките му приятели, някои от които преселили се вече в по-добрия свят.

За Антиката казват, че е биографът на актьорите. Странджата на Народния театър, душеприказчикът – както и да го нарекат, все ще са прави. Историите му нямат край, предава БЛИЦ.