Неочаквано! Лидерска рокада в ДеБъ – Христо Иванов аут, Надежда Йорданова му заема мястото?!

payimage-538950

Задава ли се лидерска промяна в “Демократична България”?

Надежда Йорданова ще замени Христо Иванов начело на “Да, България” – това изглежда все по-възможно: бившата правосъдна министърка от кабинета “Петков” стана много популярна покрай упоритата й, макар и сприхава-конфузно-безуспешна битка с главния прокурор Иван Гешев, който я изобличи като некомпетентна, но това не отрезви ”разградската десница” и не охлади нейния порив да я героизира. Някогашната началничка на кабинета на правосъдния министър Христо Иванов от кабинета “Борисов”, беше наричана от приближените на Мая Манолова, в кратките парламенти миналата година: “стискозъбка”. Надежда Йорданова не е агресивна, но е неотстъпчива. Тя би енергизирала залинялата и позагубила се в коалицията партия “Да, България”.

За Христо Иванов, негови близки разказват, че се чувства изхабен и уморен. Това се забелязва и в парламентарните му, и в медийните му изяви: изглежда отпуснат и примирѐн. Пък и лидерът на “Да, България” нанесе щети върху имиджа на коалицията с публичните скандали: “ало, Маджо и кой слиза от джипа на олигарха Бобоков?”

Съпругата на Христо Иванов от години работи в Брюксел и добре се справя, благодарение на нейните приходи, фамилията просперира. Йорданка настоявала Христо да заживее с нея и децата им в чужбина. Според източници от ДБ, Христо Иванов може да поиска пост с мандат в Брюксел, да бъде изпратен от българската държава, за да има позиция. Дали би изтъргувал служба в странство с подкрепа за редовен кабинет – това би било любопитно да се наблюдава и май има индикации за подобна проява.

В “Демократи за силна България” се тресат от вътрешни вълнения. Вчера напусна партията бившата депутатка Жени Шиер. “В процес е чистка на неудобните членове… от партията на интелигенцията, отстояваща ценностите на Западната цивилизация и създадена от Иван Костов, не е останал и помен” – написа на прощаване тя. Според източници от ДСБ, Цецка Бачкова е с нарастващи шансове да пенсионира Атанас Атанасов и да оглави партията.

От Фейсбук профила на журналистката Соня Колтуклиева