Министър на Радев с остра атака: Г-н Лорер, защо ви е страх от надзор във Фонда на фондовете?

асен василев даниел лорер

„Защо ви е страх от надзор, г-н Лорер? Защо ви е страх от надзор? Кой го е страх от надзора? Поехме щафетата в Министерството на иновациите и растежа с едно много силно чувство на отговорност. Фокусът са чисти, прозрачни процеси и допълнителни нива на контрол. За жалост, когато заговорим за контрол, много хора получават паник-атаки.“ Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в отговор на въпрос от народния представител Даниел Лорер, свързан с управлението на Фонда на фондовете, предава Tribune.

По думите му допълнителният контрол се прави в името на държавата, хората и на малките и средните предприятия и предприемачите. „Въвеждането на двустепенна система на управление във ФнФ – с Надзорен съвет-е стъпка точно в тази посока“, уточни министърът.

„Говорим за една концентрация на власт и на правомощия, която не гарантира достатъчно защита на интереса на държавата и на цялостната екосистема“, обясни той. По думите му МИР заздравява Управителния съвет, защото по устав там трябва да има трима членове, а към този момент те са двама. „Протегнахме ръка на банковите партньори, на НПО, които говорят от името на предприемачите. Очаквам от тях да номинират още един човек, който да изпълнява задълженията по устав на ниво Управителен съвет“, каза още министър Пулев и добави, че допълнително се създава и Надзорен съвет.

„Надзорният съвет към Фонда ще бъде назначен временно до провеждане на конкурс. Членовете на Надзорния съвет ще бъдат обявени днес“, каза още той.

„Това ще бъдат хора с практически опит и част от тази екосистема. Хора с практически опит в управлението на дългови и дялови инструменти. Лица от индустрията с безупречна репутация“, коментира още министърът.

По думите на министъра, от встъпването му в длъжност през август, МИР води открит и регулярен диалог с всички представители на НПО и представители на предприемачите и банкови партньори, както и с цялата стартъп-екосистема. „Ние залагаме на открит и честен диалог. Имаме работна група, на базата на която споделяме нашия прочит и резултатите от вътрешни одити и такива от европейски институции. Общуваме с всякакъв вид НПО организации, които говорят от името на предприемачите. Те говорят от името на предприемачите, а не Вие, депутат Лорер“, каза министър Пулев.

Министърът добави още, че е на 3-ти октомври, за рекордно кратък срок, е одобрена новата европейска програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията за 3 млрд. лв., а над 1 млрд. лв. от нея ще се управляват от ФнФ под формата на финансови инструменти.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории