Финансовият министър на Радев зашлеви БСП: Исканията за промени в бюджета са кауза пердута!

росица велкова

Съгласно закона няма как между първо и второ четене да бъдат внасяни промени в параметрите на входирания от Министерски съвет законопроект за удължаване на действието на текущия държавен бюджет през първите месеци на следващата 2023 година. Това заяви в парламентарните кулоари след изслушването си от зала финансовият министър Росица Велкова

По този начин финансист номер едно фактически обяви за безсмислени усилията на БСП именно за прекрояване на фискалната рамка между първо и второ четене, по която тема социалистите проведоха разговори с три от парламентарно представените партии.

„Съгласно закона за публичните финанси, спазвайки приетото законодателство, не би следвало да е възможно“, каза Велкова.

Министърът отново подчерта – не е задача на служебен кабинет да прави значими промени в държавния бюджет.

„Решенията за средносрочна политика следва да бъдат взимани от избрано с парламентарно мнозинство правителство, което има подкрепа от хората. На служебното правителство основната задача е да проведе и организира изборите, както и да запази функционирането на държавността в периода, в който управлява.“

Росица Велкова коментира и синдикалните протести, чието основно искане е повишаването на минималната работна заплата до нива от 50% от средната. „Всяко повишение на МР3 с 10 лева влошава бюджетното салдо с 50 милиона лева“, влезе в конкретика тя.

Все пак повишаването на минималните нива на заплащане ще бъдат обсъдени в рамките на процедурата за приемане на бюджета, която ще стартира скоро в парламента.