Румен Радев с остра атака пред синдикатите: Партиите ги е страх! Давам властта, не я искат

румен радев

Президентът Радев се среща със синдикатите след протеста им на жълтите павета от сутринта. Синдикатите настояват за 850 лева минимална заплата и ръст на доходите.

„Подготвили сме декларации в три области доходите, зелената сделка и енергетиката. А също така и някои правни аспекти, които касаят трудови и социални права на хората“, заяви преди това председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Оценявам, че в трудни моменти сте на страната на гражданите и търсите диалог с институциите, от които зависи това да се случи, харата да преминат по-леко през зимата, каза президентът Радев, предава ПИК.

Пламен Димитров от КНСБ каза, че напрежението расте от няколко месеца и искат от президента конкретни стъпки. Споделят очакването му за редовен кабинет. Това не променя искането за нов бюджет, а не удължаване на бюджет 22. Прозрачността и при министър Василев и сега е загубена, това не е нужната прозрачност.

Намаляването на емисиите с 40 процента до 2025 година е трудно приемливо по Плана за възстановяване и устойчивост, каза Димитров. Според него е невярна мантрата, че пари няма. Инфлацията според КНСБ не е породена от ръста на доходите.

Димитър Манолов сподели, че са направени много срещи със синдикални структури. В крайна сметка се е оказало, че президентството е единствената сериозна и устойчива институция. Манолов направи анонс, че Радев може да продължи да управлява, ако не се формира кабинет, за което е скептичен.

Либерализацията на цените за битовите потребители на ток може да хвърли в хаос цялата държава, предупреди Манолов. Важно е управлението да се обърне към гражданите, каза още той.

Винаги съм бил откровен с вас, няколко пъти съм викал тук министър-председателя и финансовия министър за бюджет. Бюджетът обаче изразява политиките на парламентарното мнозинство, а такова няма, затова трябва да чуя и премиера и Финансовия министър, каза Радев. Той каза, че пенсионерите заслужават увеличение, но са важни механизмите, по които това ще се случи. Допреди седмица политически лидери се заканвали да не се прави нов бюджет, замирисало им е на избори. С такива нагласи трудно може да се стигне до нещо позитивно. За диалог съм, но ще спазвам Конституцията и разделението на властите. Не искам да узурпирам цялата власт, но партиите ги е страх да поемат управлението през зимата. Давам властта, но никой не иска да я вземе, нека партиите намерят компромиса и да съставят правителство, каза Радев.

Току-що той отново говорил с Гълъб Донев, защото нещо трябва да се направи за хората, но така, че дълги години да не можем да излезем от дългова спирала. Партиите да поискат базов бюджет за повишаване на доходите, но не безконтролно, за да не се окаже следващото правителство в ситуация на пробив. Такъв пробив всъщност вече има, каза Радев.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории