Росен Христов срина кабинета Петков: Тотален хаос! Действията им доведоха до тотална криза

росен христов

Служебният министър на енергетиката Росен Христов отхвърли обвиненията, че свидетелските му показания за покупката на скъп руски газ са политическа акция и атака срещи „Продължаваме промяната“. В ефира на бТВ той коментира, че оставката, поискана му от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вчера, била ирония. В четвъртък отново по бТВ експремиерът се възмути, че служебни министри правят оценки и нападат евентуалните му партньори.

Христов бе разпитван в Националната следствена служба по производство, започнало след сигнал на ГЕРБ за покупката на по-скъп руски газ през посредници. Настоящият министър твърди, че има документи, които доказват, че България е купувала 30% по-скъп газ спрямо цената на „Газпром Експорт“. Сметката е закръглена, тъй като заради конфиденциалност на договорите той не може да назове числа. „Говорих за действията на “Булгаргаз” и не съм цитирал имена. Това, че Борисов вижда това като атака спрямо партия, е негово виждане“, настоя той.

„Тогава газът е купуван на борсова цена. Сега купуваме с до 50% отстъпка от борсата. Сметките на ПП докараха България до този резултат. Това са хора, които не разбират как работи борсата“, настоя Христов. „Документите са подписвани от “Булгаргаз”, но има инструкции от министерството за това как да бъде спрян договорът с “Газпром”“, разказа Христов. Според него отговорността вероятно е смесена, а сред виновниците е и тогавашният министър Александър Николов. „Има инструкции от “Булгаргаз” да не предприемат мерки, което де факто предизвиква спирането на доставките. Всички европейски държави са продължили да плащат по новата схема и в момента го правят. България е единствената, която не го направи“, посочи Христов. Той отново настоя, че това е довело до обтягане на отношенията с Русия.

Христов обаче не смята да сяда и да си говори с предшественика си Александър Николов, защото той за него е „кой да е“, тъй като не е човек от енергетиката и е попаднал случайно в министерството.

„Действията на кабинета “Петков” доведоха до тотална криза. През август заварихме тотален хаос. Нямаше договори за доставка на газ, интерконекторът с Гърция беше тотално изоставен – нямаше нито идея, нито план как да се завърши. Как можах аз за 2 седмици да направя това, което те не са направили за 5 месеца. Къде им е договорът за слотове“, попита той.

Христов смята, че всяка възможност да получим евтин газ е добра, но Русия не е партньор, на който можем да разчитаме. „Идеята бе да си вземем договорените количества. Отворихме всички опции – някои се случиха, някои не. Благодарение на това обаче постигнахме тази значително по-ниска цена в сравнение с това, което беше“, похвали той действията на служебния кабинет.