СКАНДАЛ! Вдовицата на подполк. Терзиев посочи трима генерали, отговорни за смъртта му

майор терзиев

Съпругата на починалия пилот подполк. Валентин Терзиев поиска прокуратурата да привлече още четирима висши военни от ръководството на ВВС като обвиняеми за смъртта на съпруга ѝ. Тя заяви по време на брифинг пред медии, че лицата, отговорни и виновни за случилото се, са повече от едно, предава Трафик Нюз.

Изявлението ѝ идва дни след като Военна-окръжна прокуратура повдигна обвинение на полк. Методи Орлов от авиобаза „Граф Игнатиево“, заемал длъжността на зам.-командир на летателната подготовка. В деня на злополучното учение той е бил ръководител на стрелбите. Полковникът е обвинен и за нанасяне на тежки вреди за Министерството на отбраната на стойност 9 млн. лева.

Димитрина Попова настоява прокуратурата да събере всичко документи, записи и да проследи целия състав на учението, тъй като над полк. Орлов в йерархията стоят още военни, натоварени с отговорността да следят изпълнението на учението.

Тя посочи името на полк. Юрий Луканов, който документацията води като назначен в учението с изрично упоменати високи отговорности: „Нека прокуратурата и ВВС кажат какво включват тези отговорности. Неговата задача е да контролира и да следи какво прави ръководителя стрелби“, допълни тя.

„Бригаден генерал Петьо Мирчев, който се води заместник-ръководител на учението, е бил висш отговорник на провеждане на стрелбите на цялото учение. Той, по мои недоказани данни, не се е намирал в контролния пункт, но също е можел да окаже намеса в решенията на подчинените си“, заявява тя и поиска и неговото обвинение. Генерал Димитър Петров също трябва да бъде част от привлечените, смята тя.

Ген. Русев е човекът, имал отговорността да следи подготовката на състава, определен да изпълни задачата. По нейни думи във фаталната нощ обвиняемият полк. Методи Орлов също е бил в ролята на ученик и не е бил достатъчно подготвен да води учението. „Нека проследят работата на ген. Русев – присъствал ли е на тази подготовка и как е проведена“.

Попова смята, че решението каква команда да се даде на полк. Терзиев не е било на полк. Орлов. „Той е отговорен за това, че не е взето правилното решение, но смятам, че решението не е било само негово“, повтори тя.