Само в 7DniSofia.bg

Скандално! Иван Гешев поиска сваляне на имунитета на народен представител от 48-ото НС

иван гешев

Днес, 08.11.2022 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев внесе в деловодството на 48-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Д.А, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор поиска да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер.

С определение от 17.10.2022 г. Софийски градски съд спря наказателното производство срещу Д.А. на основание чл. 25, ал.1, т.3 от НПК – поради придобиване на депутатски имунитет.

Д.А. е подсъдим за търговия с влияние (престъпление по чл. 304б, ал. 1, вр. чл. 26, ал.1 и чл. 20, ал. 2 от НК).
Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Д.А., съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

През декември м.г. главният прокурор поиска същото спрямо депутата от ДПС в 47-ото Народно събрание Димитър Аврамов, като се мотивира със същото обвинение.