Само в 7DniSofia.bg

Окончателно! 17 години затвор за англичанина Кенет, накълцал любимата си Калинка

кенет

Англичанинът Кенет Алън Смит, който уби в село Терзийско Калина – жената с която бе живял на семейни начала, ще лежи 17 години в затвора при първоначален строг режим, предава sofia24.bg.

Апелативен съд – Бургас потвърди постановена присъдата на Окръжен съд – Бургас за престъплението, извършено на 22 юни 2021 г.

Чуждият гражданин и пострадалата живеели в селото, като през последните четири години от съвместното им съжителство, след употреба на алкохол, между тях възниквали ежедневни скандали. Вечерта на 21 юни 2021 г. след като употребили алкохол двамата се скарали. Кенет нанесъл прободно-порезни наранявания на коремните органи и умишлено умъртвил Калинка.

Бургаският апелативен съд намира за правилно изяснена фактическата обстановка на деянието и то е правилно квалифицирано по чл.116, ал.1, т.6, предложение последно и т.6а, вр. чл.115 от НК.

Въззивният състав счита за обоснован и законосъобразен извода за проява на „особена жестокост“ от страна на подсъдимия. Кенет С. е нанесъл множество удари, като техния брой значително надвишава необходимия за причиняване на смъртта, което характеризира престъплението като извършено с особена жестокост, посочват апелативните съдии в решението си.

Деянието е извършено коравосърдечно, хладнокръвно, садистично, тъй като след него подсъдимият е заровил тялото на пострадалата в двора на общия им имот, като преди това изкопал ров, след което спокойно продължил да работи в двора, а на въпросите на негови съселяни, къде е пострадалата, отговарял, че е заминала за гр. Сливен.

Въззивната инстанция споделя и заключението, че убийството е извършено „в условията на домашно насилие“. От показанията на свидетели се установява, че подсъдимият многократно, повече от три пъти е упражнявал домашно насилие над пострадалата, изразило се във вербален и физически тормоз, вдигане на скандали, нанасяне на побой, унищожаване на покъщнина.

Престъплението е осъществено с пряк умисъл. Мъжът е имал ясни представи за общественоопасния характер на деянието си и за общественоопасните последици от него и именно настъпването на тези последици е целял.

Деянието се отличава с много висока степен на обществена опасност. Според апелативния съд обществената опасност на личността на дееца също е завишена. Видно от приложената към делото справка за съдимост, Смит вече е бил осъждан за нанасяне на средна телесна повреда на пострадалата. Според свидетелски показания по делото той е посягал и на сестрата на починалата, за което Калинка е разказала на приятелка.

По отношение на наказанието втората инстанция е категорична, че налагането на по-ниско по размер наказание би било обществено неоправдано и явно несправедливо, предвид високата степен на обществена опасност на деянието и настъпилия вредоносен резултат.

Съдът е потвърдил изцяло присъдата като правилна и законосъобразна.

Подсъдимият е осъден да заплати на гражданския ищец Р. Б. сумата от 50 000 лева като обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на престъпното деяние.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на Р България.