Напрежение! Добрев свали от облаците Василев, Петков остана с пръст в устата за бюджета

payimage-558817

„Споменахме за остойностяването на програмата ни. Направили сме един първи опит за това, но може да го довършим с г-н Ананиев. Това заяви на срещата между ПП и ГЕРБ съпредседателят и бивш министър на финансите от ПП – Асен Василев.

По думите му от ПП не обичат да хвърлят числа, без да са си направили предварително сметката.

Василев изкара презентация с макрорамки.

„НСИ ревизира данните за 2021 и за първото полугодие на 2022 година. Именно заради това може да очакваме значително по-голям БВП – от 139 млрд. към 165,2 млрд.“, каза Василев.

По думите му догодина ще имаме още 30 млрд. увеличение до 180 млрд. Според него това ще доведе до допълнителни приходи около 11 млрд. лева.

„Скептични сме към изказването, че всеки 10 лева вдигане на минималната работна заплата, са 50 млн. допълнителни разходи към бюджета“, каза той.

Асен Василев призова ГЕРБ да подкрепи декларацията, която ПП е внесла с молба служебният кабинет да внесе бюджет, за да започнем работа.

Веднага опонирайки го му се противопостави Делян Добрев от ГЕРБ:

„Има причина бюджетът да се внася само от МФ и тя е, че ако това не се спазва, ще си правим такива презентации. Ние можем да направим презентация не с БВП за догодина не с 180 млрд., а с 200 млрд. Само, че нашата ще е по-красива“.

„Вашата прогноза обаче не е действителна и се разминава рязко с МФ. Вашата прогноза пожелателна“, каза той.

„Много хубаво звучи това, но това не се прави в НС. Тук започва сватбарското наддаване по отношение на БВП, на ръста и на разходите. Ако вашата прогноза за 180 млрд. не се сбъдне, а ние приемем допълнителни разходи от 5 млрд. за които не сме против, подкрепяме всичко, но ако това не се сбъдне, но ако бюджетът и икономиката не ги генерира, значи че догодина ще теглим не 15 млрд. дълг, а 20 млрд.“, каза Добрев.

„За темата за горивата нищо не чух. Половин година не чух нищо за тях, а те ни надписват по лев“, каза той.

„Имаме теми, разбира се, по които имаме единомислие и това вече пролича в Енергийна комисия. По отношение на цената на газа, не е важно само да има таван, а как ще се компенсира тази цена“, каза той.

Според него е по-важно да има открити и прозрачни процедури как се купува този газ. „Видяхте, че служебният кабинет стигна до отстъпка от 60 евро за мегават час“, каза Добрев.

Според него не трябва да се играе с огъня, особено що се отнася до бюджета. „Не случайно бюджет се внася от МФ“, каза той.

Асен Василев побърза да му отговори:

„В духа на началото на разговора искам да кажа няколко неща. 180 млрд. не са измислени. Тази година МФ казва, че увеличението на БВП ще е 23 млрд“, подчерта Василев.

По думите му самият служебен кабинет дори си е ревизирал данните.

„Да ревизираш базата за тази година със 7 млрд. нагоре, това променя драматично данните“, подчерта Василев.

Според него и приходната и разходната част са вече значително променени. „Позволете ни с господин Ананиев да знаем повече от вас“, заяде се отново Василев.

В разговорът се намеси и Петков:

„Ако искаме и вашите и нашите политики да сработят, мисля, че не трябва да се страхуваме от факта да поискаме нов бюджет от служебното правителство, който заедно да придвижим напред. Молбата е тук, в тези дискусии, да придвижим всичко максимално бързо, защото вярвам, че дискусията за политическа стабилност може да се води отстрани, а сега е редно да решаваме реалните проблеми на хората“, призова той.

В разговора се включи и Кирил Ананиев от ГЕРБ:

„Искам да изразя удовлетворението от това, че и двете страни приемат конструктивното предложение да продължим с експертните срещи, за да уточним всички макроикономически и експертни показатели“, каза той.

Според него българите искат да видят анализ и прогноза за развитието на страната в следващ период.

„Видяхме каква презентация сте подготвили. Ние също имаме такава презентация, за съжаление някои от показателите се различават – например БВП, дефицит на бюджета и държавен дълг. Това обаче трябва да го уточним на масата. Искам само да ви кажа, г-н Василев, че в макроикономическата прогноза на МФ са отразени всички ревизии“, каза той.

„Във вашето виждане за 2024 година, когато предвиждате БВП да нарасне до 180 млрд. лева, вие сте взели прогнозата на МВФ. Само че, това е първата прогноза, която направи МВР преди повече от 6 месеца. Всеки момент предстои новата им прогноза, в която тези показатели ще бъдат много по-ниски“, подчерта Ананиев.

„Имате предложения и точки, в които показвате вашите основни политики. Нашата програма също е професионална и експертна и обхваща доста по-голям спектър от политики. Разликата е, че е различен обхватът, остойностяването на тези политики и как те се отразяват на основните макроикономически показатели. Ако знаехме, че ще правите презентация и аз щях да донеса и да видите коя е по-точната“, каза Ананиев.

Той предложи ПП и ГЕРБ да се съберат в експертен състав и да излязат след срещата с общо решение.

„Можем да привлечем и другите сили в парламента. Нека се обединим около разумното – нито популисткото, нито консервативното, а нещо средно, което ще реши проблемите на хората и бизнеса, но и да започнем да възстановяваме финансовата стабилност на държавата и да се върнем към фискалните правила“, каза Ананиев.

Атанасова благодари за конструктивния тон:

„Считам, че работните групи по приоритети могат да започнат работа още през тази седмица. Надявам се, да се включат и колеги от другите парламентарни групи, за да можем да приемаме актовете на НС с по-голямо мнозинство“, каза тя.

Петков обаче се намеси, въпреки че всички започнаха да стават, защото за четвърти път по време на срещата опита да си издейства подкрепата на ГЕРБ:

„Можем ли да се съгласим, за да има резултатност, че в общите приоритети, ако успеем да стигнем до съгласие за бюджета, заедно ще подкрепим декларацията на ПП за внасяне на бюджет за 2023 година и да не ни е страх да използваме само бюджета от миналата година“, запита той, но бе срязан моментално.

„Виждам по-скоро, че имаме различия по глобалната рамка и основните параметри. Предлагам първо експертните групи да работят и тогава да вземем такова решение. Това смятам, че е по-коректно и правилно спрямо двете страни“, каза тя.

Ананиев предложи и експерти от МФ да присъстват на тези срещи, за да са по-продуктивни.