Само в 7DniSofia.bg

Голяма новина за шофьорите! КАТ готви революция, ще ни пращат книжката по пощата

Радослав Начев

КАТ подготвя революционна реформа, която най-после ще прати службата за пътна безопасност в 21 век, предава Флагман. В следващите няколко месеца в София ще бъде тествана система, която максимално да намали опашките пред гишетата. Голяма част от услугите, които предоставя ведомството ще станат онлайн, стана ясно от думите на началника на столичния КАТ Радослав Начев.

„По чисто електронен начин да бъде прекратена регистрацията на автомобил , т.е. от вкъщи всеки един гражданин, притежаващ автомобил и желаещ да прекрати регистрацията му, да влезе в портала за електронни административни услуги, след което да изпрати регистрационните талони и табелите чрез доставчик на пощенски услуги”, каза комисар Радослав Начев.

Когато те пристигнат при нас, наш служител да ги свери заедно със заявлението и когато нещата отговарят на законовите изисквания, да пристъпим към прекратяване на регистрацията и обратно – да върнем на съответния гражданин едно уведомление , че регистрацията на автомобила е прекратена, заяви още комисар Начев.

Той съобщи, че когато вадим книжка, ще я получаваме по пощата.

„Също предвиждаме, от една страна, когато човек си подаде документи за свидетелство за управление, вече готовото такова да бъде изпратено чрез доставчик на пощенски услуги. Когато водачът е лишен от право да управлява МПС и му изтича наказанието лишаване – да не се налага да идва до „Пътна полиция“, а то също да бъде изпратено чрез доставчик на пощенски услуги“, обясни началник на отдел „Пътна полиция“ в СДВР.

Предстои пилотно за София и въвеждане на нов вид регистрационна табела за електрическите автомобили.

„Тя ще бъде на зелен фон с бели цифри и букви. В момента регистрациите са по отделни региони с код на съответния регион , както за София е СВ, така за електрическите автомобили на територията на цялата страна ще започва с ЕА, което значи електрически автомобил“, каза още той.

Целта е да бъдат лесно разпознаваеми, а смяна на номер за вече регистрирана такава кола ще е не задължително, а препоръчително.