ДеБъ обвини енергийното министерство, че крие авария! Божков бесен: Твърденията ви са манипулация!

еленко божков

Във ВЕЦ „Цанков камък” тече авариен ремонт, но енергийното министерство не е криело тази информация. Това заяви зам.-министърът Еленко Божков на извънреден брифинг.

Обвиненията на ДБ, че министерството крие аварията, Еленко Божков определи като манипулативни и неточни.

Той обясни, че има авария, по която е започната работа веднага.

„Изключването на 85 мегавата от ВЕЦ „Цанков камък” не влияе на сигурността и целостта на електроенергийната система на България и нормалното потребление на електрическа енергия в България”, каза Божков.

Причината за аварията е откъсване на табла от бързопадащ савак. Това е съоръжение, предпазващо генераторите и турбините на централата от разрушаване при внезапна авария в напорния тръбопровод, обясни Божков. Долната част на това съоръжение се е откъснала поради лошо изпълнение на времето на проекта, каза още зам.-министърът. По думите му планката, с която е закрепена за основната конструкция, не отговаря на изискванията.

Той обясни, че когато подобни аварии не повлияват на енергийната система на България, те не се съобщават. „Обикновено тези аварии се компенсират с вторично или третично регулиране”, каза Божков.

По думите му в четвъртък вечерта в 22:30 часа е имало изключване и на 200 мегавата в „Бобов дол”, но то не е повлияло по никакъв начин на системата.

Очаква се ремонтът в „Цанков камък” да приключи към 18 ноември.