ЧУДО! Нинова готова на компромис в НС, конкретна тема я склони: Трябва всяка партия да отстъпи!

корнелия нинова

Ще трябва всяка една партия по нещо да отстъпи, за да гарантираме финансова стабилност, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента по повод бюджета на България.

На брифинг от БСП вчера заявиха, че са притеснени около ситуацията с най-важния закон в страната, а именно този за бюджета, затова отправиха покана към парламентарните групи в 48-ото Народно събрание, за да обсъдят ситуацията.

Правителството официално предложи на Народното събрание да одобри проекта за удължаване на действието на държавния бюджет за 2022 г., както и бюджетите на общественото осигуряване и на НЗОК.

По думите ѝ между първо и второ четене бюджетът ще бъде „подобрен“, тъй като в сегашния си вид замразява доходите в условия на инфлация и като цяло води до още по-голямо обедняване.

Имаме разбиране, ще разговаряме с другите партии между първо и второ четене. БСП ще представи социалния си пакет, целта е да помогнем на хората и да подкрепим бизнеса, отбеляза Нинова.

Тя подчерта, че от особена важност е повишаването на минималната работна заплата, както и помощите за младите семейства и възрастните хора от уязвимите групи. Даде да се разбере също така, че този закон „няма да излезе във вида, в който е влязъл в Народното събрание“.

Лидерът на социалистите направи уточнението, че дебатите по бюджета и дебатите по съставяне на правителство са две коренно различни теми и призова да се разграничават.

Това не е мнозинство за правителство. Оставаме на нашата позиция, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, поясни Корнелия Нинова.