Внимание! Идва голям проблем за шофьорите: Имате още време до 7 ноември

Пътна полиция

От утре до края на месеца в страната се провежда Акция „Зима“. До 7 ноември няма да се налагат санкции, обясни за БНР председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев:

„Акцията цели да информира водачите, че настъпва зимата. Дори не трябва да чакаме снега и трябва да знаем, че само като падне температурата доста, веднага гумите стават по-твърди летните, и се удължава спирачния път. През месец ноември в един период, като мине профилактичната част, контролните органи започват да проверяват и съответно да наказват тези водачи, които не са готови за зимата“, каза той.

Акция „Зима“ ще се проведе на 3 етапа.

Първият се казва „Безопасно пътно превозно средство“ и е от 1 до 10 ноември, обяви началникът на Пътна полиция Калоян Драганов. В него ще се проверяват за светлини и отразителни жилетки велосипеди и каруци. Ще се следи и за спазване на въведените ограничения за тротинетки.

„Пешеходци, пътници и водачи за толерантност“ е вторият етап, който е от 11 до 20 ноември. Акцентът е поставен върху поведението на пешеходци и на водачи, които не им дават предимство на пешеходни пътеки. Паралелно до 15 декември ще има и превантивна кампания „Пресичаме безопасно“, което ще е в училищата и детските градини в страната.

От 21 ноември до края на акцията е третият етап, кръстен „Безопасно шофиране през зимата“. В него ще се следи за изправност на колите, ще се проверяват и техните фарове. Задължително е те да са включени и през деня.

В рамките на Акция „Зима“ се провеждат безплатни прегледи на автомобилите, включително за състоянието на фаровете и чистачките им.