ШОК: Данъчните удариха най-стария търговски център у нас, плъзват ,,тайни клиенти“

данъчни

Приходната агенция е започнала активни проверки на търговски обекти в стоков базар „Илиянци“. Служителите й са проверили седем обекта с цел да установят дали се издават касови бележки при заплащане на стоки или услуги.

Открити са пет нарушения, три от които са за неиздаване на касов бон. При други два обекта е установено разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата, предава Телеграф.

Нарушенията са открити като данъчните са направили контролни покупки като тайни клиенти.

От НАП насърчават гражданите да изискват касова бележка при всяка покупка на стоки и услуги, като по този начин те ще гарантират потребителските си права и ще намалят риска търговците да укриват приходи. Потребителите могат да проверят фискалния си бон и дали той е получен в сървърите на НАП, като използват мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, достъпно за Android и IOS устройства, припомнят данъчните.

“Предвиждаме проверките да продължат в цялата страна. Целта е насърчаването на доброволното спазване на данъчните изисквания от страна на търговците. Това е и начин да предпазим гражданите от некоректните лица. Издаването и получаването на касов бон е задължение на двете страни в една сделка“, каза директорът на Главна дирекция „Фискален контрол“ на НАП Емил Беков.

„Илиянци“ е най-големият и най-стар стоков базар в България.