ГОРЕЩО! Радев размаха пръст срещу ,,Промяната“: Нужен е диалог! Държа да се състави правителство!

румен радев продължаваме промяната

Съгласен съм, че не може да има правителство на всяка цена – рожба на задкулисни договорки, в същото време и ще държа да изчерпам докрай всички възможности за съставянето на правителство. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите в президентството с представителите на „Продължаваме Промяната“ (ПП).

За консултациите дойдоха съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, председателят на ПГ „ПП“ Андрей Гюров, Калина Константинова, Никола Минчев.

„Отново избирателите не заложиха на една политическа сила и това явно е знак към всички политически партии в 48-ото Народно събрание, че е нужен диалог, нужни са усилия за намиране на решения. Аз напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена – рожба на задкулисни и безпринципни договорки. В същото време ще държа да има конструктивен, открит и ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство“, заяви Румен Радев.

Президентът попита представителите на ПП около какви идеи биха търсили обединение и подкрепа от кого, ако се стигне до втори мандат, който естествено ще отиде при тях.

Ще бъдем водени изцяло от два принципа във взимането на решения , отговори съпредседателят на ПП Кирил Петков: „Първият е да можем да решим максимално голям брой реални проблеми на българския народ и там сме заявили 16 политики в четири сфери – удължаване подпомагането на българските семейства. Виждаме като огромна важност вдигането на минималната работна заплата, защото това са семействата, които са най уязвими от инфлацията. Продължаваме с политиката за подпомагане на пенсионерите, данъчни облекчения за младите семейства, имаме и доста сериозна програма за бизнеса“.

Петков заяви, че ПП ще направят всичко, което зависи от тях, за да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост, ще продължат и за изготвянето на антикорупционен закон и съдебна реформа. Заяви обаче, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ: „Вторият принцип, който ще спазваме, е принципът на спазването на обещанията. Българският народ трябва да очаква от всички политици обещанията им да не се обръщат след избори, ето защо за първия мандат ние заявяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя за тези 16 политики, но да не подкрепим техния първи мандат, защото това би било измятане от обещанията, които дадохме на над половин милион българи“, каза още Петков.

Асен Василев заяви, че предишния кабинет успя да управлява България в една много трудна ситуация и да постигне икономически резултати, които са едни от най-добрите в ЕС.

„Икономическият ръст м.г. е 7,6%, а тази година е 5% за първото полугодие. Това се дължи на факта, че нашите бизнеси успяха да се справят добре, че подкрепата към тях от гледна точка на електроенергията и антиковид мерките, успяха да помогнат на българския бизнес да не загуби работни места и конкурентоспособност, даже да я увеличи в една много тежка ситуация“, посочи Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме Промяната“.

По думите му, ако се стигне до реализиране на втория мандат от ПП, ще трябва да се направят редица реформи не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството.

Първите консултации вече бяха проведени миналата седмица с представителите на първата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории