Само в 7DniSofia.bg

Дерат ни кожите! Българка купи лекарство от Турция 15 пъти по-евтино отколкото у нас

лекарство

Пловдивчанка е купила лекарство за остър артрит от Турция за 4 лева опаковката вместо за 60 лева в България, съобщава Plovdiv24.bg. Става въпрос за „Плакенил“.

Според касовата бележка на жената от аптеката в южната ни съседка за 7 опаковки е дала 284,48 лири, което е 40,64 лири една опаковка. Цената, изразена в български лева при една турска лира – 0,11 лева, означава, че е дала 4,47 лева за опаковка, а за 7 опаковки това са 31,30 лева.

Справка за стойността на лекарството се оказва, че една опаковка в България струва около 60 лева. В аптечната мрежа обаче лекарството липсва. Неговият еквивалент, който също е предписан на пловдичанката – „Моривид“, също струва 60,60 лв.

Т.е. ако тя беше решила да закупи 7 опаковки, то трябваше да даде около 420 лева. Така дори с бензина за пътуването до Турция закупуването на лекарствата й е излязло в пъти по-евтино.

По думите на жената следващият път ще отскочи до съседна Гърция, където е проверила, че лекарството е около 3,50 евро.

Тя е един от примерите защо лекарственият туризъм набира скорост, както и защо много българи предпочитат да се лекуват в болници в Турция, а не в България.