Няма да повярвате какво откриха на трудностъпно място в Родопите! Полицията би рекорд

брифинг

Спекция на полицията и прокуратурата в Смолян разкри най-голямата наркоплантация за марихуана намирана в региона. На площ 1 дка на много труднодостъпно място над девинското село Осиково разследващите откриват цяла фабрика за производство на дрога, пише Марица.

На извънреден брифинг по случая днес окръжният прокурор на Смолян Недко Симов заяви, че се касае за тежко умишлено престъпление, свързано със засяване, отглеждане и разпространение на високорискови наркотични вещества. Окръжна прокуратура – Смолян упражнява ръководство и надзор по досъдебното производство, което е образувано на 27 октомври т.г.

„Разследващ орган при ОД на МВР-Смолян е извършил оглед на мястото, където са били засети и отглеждани растения от вида на канабис. При огледа са намерени и иззети 17 кг и 600 гр суха тревна маса марихуана и 143 броя канабисови растения. В рамките на едно денонощие са извършени множество действия по разследването, включително претърсвания и изземвания в жилища и един автомобил. Извършен е и обиск на едно лице. При тези претърсванията и обиска са иззети преносими компютри, телефони и наркотично вещество, различно от това което е открито на мястото при огледа. Протоколите от претърсванията и изземвания са предоставени пред Окръжен съд – Смолян и са одобрени. Престои извършването на още много действия по разследването. Ще бъдат назначени няколко експертизи. Към този момент нямаме привлечен обвиняем или обвиняеми, тъй като естеството на престъплението изисква да бъдат изготвени заключения по експертизите, за да може да сме сигурни, че се касае за такова наркотично вещество, каквото твърдим, че сме иззели“, каза Симов.

Мястото, на което били засети и обработвани растенията е толкова труднодостъпно, че до него не стигат и високопроходими автомобили, а се ходи доста разстояние пеша, каза заместник директора на ОД на МВР – Смолян, комисар Костадин Бундов. В наркоплантацията имало всичко налично за целия цикъл на производство на дрогата. Площта от 1 дка била оборудвана с капково напояване, а производството било подсигурено с енергиен източник, което предполага постоянното му обслужване и присъствие. На мястото има специална дробилка, която да подготвя готовия материал и специално изградени сушилни, където се суши дрогата. Земята, на която е плантацията, е държавен горски фонд.

За връзка с производството на канабиса, което е ставало доста интензивно, към момента има заподозрени три лица от гр. Пловдив, които са на възраст – 46 години, 47 години и 55 години. Двама от тях бяха задържани за срок от 24 часа, третият се издирва от органите на МВР, посочи Бундов. Той заяви, че със сигурност се касае за целенасочена дейност, а не за диворастящи растения. Канабисът бил торен, поливан, сушен и дробен, а продукта бил с много добро качество. За случая е получен сигнал и много бързо се е работило по горещи следи.

„На пръв поглед се касае очевидно за добре организирана дейност, нетипична за нашия регион. Тепърва ще работим по въпроса дали се касае за организирана престъпна група“, каза Симов.

Разследващите не разкриват засега дали заподозрените лица са свързани със селото и къде е къщата, в която е направен обиск и е намерено допълнително бяло прахообразно вещество – 1.15 гр.

Досъдебното производство се води за две престъпления – едното е за засаждане и отглеждане на растения от рода на конопа, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 5 години и глоба до 10 000 лв. Второто престъпление е за произвеждане на наркотични вещества, тъй като плода на канабисовите растения е бил вече произведен и отделен – за него се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 до 20 000 лв.

Симов заяви, че въпреки че няма привлечен обвиняем, разследващите имат висока степен на увереност за лицата, които са съпричастни към извършването на престъплението. „ Случаят е необичаен за Смолянския регион, в такива размери. Това е тревожен сигнал, но в същото време, аз лично имам увереност, че благодарение на успешната съвместна работа с ОД на МВР-Смолян и Окръжна прокуратура – Смолян ще се справим не само с този случай, но и с всеки подобен. Имаме решителност и воля да се борим много активно с организираната престъпност и да предпазим гражданите на Смолянска област от тази напаст – наркотиците“, заяви Симов.