За първи път у нас! Църквата тръгва с Библия срещу Хелоуин

храм св софия

С фестивал на православната книга ще „посрещне“ Хелоуин църквата ни.

Започващо в навечерието на противоречивия западен празник събитието е посветено на Деня на народните будители, 1 ноември, на който църквата иска да акцентира. Събитието се организира с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, съобщи сайтът Двери.бг. Официалното откриване ще бъде в старинния столичен храм „Св. София“ на 31 октомври от 18 ч. с приветствие от Негово Светейшество. Същата вечер за пръв път ще прозвучи и новият химн на Софийска митрополия.

Хорове
На фестивала ще бъдат представени заглавия и издатели на православни книги от Софийска епархия. Във всеки от дните програмата ще започва от 18 часа с музикални изпълнения на православни църковни хорове и ще следват представяния на книги и издателства. Програмата на фестивала ще бъде открита с изпълнение на хор „Св. Наум Охридски“, с ръководител Андрей Касабов. След това Белоградчишки епископ Поликарп ще представи издателската дейност на Софийска митрополия.

Издателства
По-късно, от 19 часа, ще бъдат представени изданията на столични храмове и автори като иконом. Йоан Карамихалев, протоерей Захари Димитров и професор Иван Желев. На 1 ноември вечерта ще започне с изпълнения на хора при столичния храм „Света Параскева“. След това ще бъде представена издателската дейност на Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Платформа „Либрум“, както и сборникът на Димитър Митев „Как станах свещеник – обикновените необикновени истории“. На 2 ноември свои изпълнения ще представи хор „Агия“ при храм „Рождество Христово“. Следват представяне на изд. „Омофор”, издателството на Ангел Бончев и „Еделвайс“. На 3 ноември публиката ще може да чуе изпълнения от хора при столичния храм „Света Троица“ с диригент ст. ик. Александър Лашков. Фестивалът ще бъде закрит на 4 ноември с изпълнения на арфа на Дария Ангеловска и представяне на издателствата „Слънце“ и „Православно Отечество“.