СЕНЗАЦИОННО! Енергийният министър официално: 64% по-ниска цена на газа за ноември!

росен христов

„Булгаргаз“ актуализира прогнозната цена на доставките на газ за ноември, като намали прогнозата на 130 лева за мегават/час. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, предава novini.bg.

Той подчерта, че в сравнение със септември, цената е с 64% по-ниска.

Той подчерта, че в сравнение със септември, цената е наполовина по-ниска. „Допълнителната отстъпка се дължи на изключително успешното представяне на конкурентните процедури, които „Булгаргаз“ организира за доставки на газ. Смяната на стратегията на „Булгаргаз“ от директни преговори към конкурентни процедури ясно показва резултати. Ако бяхме продължили старата стратегия на директни преговори и събиране на оферти по имейли, ноември щяхме да платим с 200 милиона лева повече за същото количество газ“, добави Христов.

„Казаното от министъра само потвърждава правилния подход и новата стратегия, която предприехме след встъпване в длъжност. По цените от септември едно домакинство в 110 квадрата жилище, отопляващо се на газ, трябваше да плати 700 лева. По цените от октомври, щеше да плати 350 лева. С намалената цена за ноември тази сума спада на 230 лева. За първи път дружеството прави пет търга, от които два са приключили успешно. Днес финализираме и търга за декември. Другата седмица ще обявим от кои фирми ще закупуваме природен газ през декември. Отстъпките, които договорихме за ноември, са между 35 и 50% от борсовия индекс“, поясни директорът на „Булгаргаз“ Деница Златева“.