Яростна свада в НС! Настимир Ананиев се обърна грозно към Цонев, на е косъм от тежко наказание

настимир ананиев

В перспективата този един месец ние пак да слушаме филмите, сериозно спонсорирани по всички комуникационни канали, за „Капитан Андреево“, в които има само един верен факт – за една лаборатория, която прави даже не фитосанитарен, а здравен контрол за остатъчни пестициди, всичко останало е една лъжа. Това заяви в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш земеделски министър Десислава Танева по повод изказване на Иван Христанов, който беше предложен за председател на комисията по земеделие.

Председател на тази комисия не беше избран. Преди гласуването Христанов направи изказване, в което възхвали личните си качества, нужни за заемане на поста.

„Дори мултинационалните вериги имат собствени лаборатории за достъп на храната във веригите, които предлагат на хората. Това е пример за това как политиците, ако имат амбиция да са държавници, не трябва да минават една граница на лъжата“, изтъкна Танева.

„Всичко останало – тая лаборатория не изследваше домати, как се бяхте наредили с по три касетки някъде си, здравен контрол на 5 продукта – портокали, лимони, нар и пипер – единствения продукт, който има национално производство… Хаосът, който се създаде е безпрецедентен“, посочи Танева.

„И на всичкото отгоре поискахте сами да ви проверят от Комисията. И получихте най-унищожителния доклад. И най-тъжното, сами сте си извикали проверка, която установи хаоса и на всичко каза: „Не, трябва наново да се създава цялата система“, дори не си бяхте измели помещенията и го имате като бележки“, обърна се Танева към „Продължаваме промяната“.

„Може ли да си български държавник, да си извикаш само проверката, дори да не си измиеш помещенията?“, попита тя и предизвика бурни възгласи и ръкопляскания на част от депутатите в залата.

„Няма нищо лично, трябва да свършим спешни неща, за да може да продължи подпомагането на сектора“, завърши депутатът от ГЕРБ.

Недоволен от изявлението на Десислава Танева, Настимир Ананиев излезе на трибуната и се обърна към Йордан Цонев с думите: Първо, след като стане ясно каква е процедурата, се дава веднага, след като така пише в правилника, предполагам, че сте го прочели. За първи чувам да питате каква е процедурата. Второ, позволихте един народен представител, който призоваваше публично да се лъжат европейските институции относно средствата, да излиза на трибуна и да размаха своите емоции. Моля ви се, контролирайте тези действия.

Последва светкавичен отговор на Цонев: „По правилник за тази процедура, пита се каква е процедурата, за да се обяви за протокола, това първо. Второ, дали съм чел правилника, вие преценете от начина, по който водя. Трето, ако председателят за лъжи спира изказването, някои народни представители ще го намерят, повярвайте. Сега извън отговора на вашата процедура по начина на водене, да ви кажа, че ви правя забележка, защото по време на процедурата два пъти се обаждахте от място. Следващия път ще ви накажа, защото това ви става навик. Благодаря.