Експерти взривиха държавата с разкрития за машините: Текстът ,,дневникът е подправен“ означава…

310429418_164631232907246_5046662324505782202_n

Работна група от експерти на ЦИК, МЕУ, БИС и БИМ се сформира непосредствено след изборите на 2 октомври, за да открие причините за изписване на надписа „Дневникът е подправен“ при част от машините за гласуване в изборния ден. Експертите категорично установиха, че върху устройствата няма опит за външна намеса, посочват от Министерството на електронното управление.

Надписът „Дневникът е подправен“ е доказателство, че защитата на софтуера на машините за гласуване е сработила. „Дневникът е подправен“ фигурира в каталога от грешки на софтуерния продукт, установени в процеса на удостоверяване на машините за гласуване, който извърши Министерство на електронното управление съвместно с Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

Надписът „Дневникът е подправен“ е изписан само на седем от близо дванайсетте хиляди машини са гласуване. Причина за възникване на подобна грешка може да е разместване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, дефект в USB слотовете, неправилно изключване на машините по време на работа и други.