От БАН с гореща новина: Търсим хора, преболедували тежко и дори критично К-19, защото…

коронавирус

Департамент „Психология“ на Института за изследване на населението и човека при БАН (ИИНЧ-БАН) търси хора, които са преболедували тежко или критично COVID-19, които биха имали желание да участват в изследване на здравните и психосоциални дългосрочни ефекти на болестта. Това информират от ИИНЧ-БАН в своята фейсбук страница.

Анкетата със засегнати от заболяването българи се прави в рамките на научно изследване на тема „Здравни и психосоциални дългосрочни ефекти и копинг ресурси при тежко или критично преболедували COVID-19: качествено изследване“. Хората, които се включат в проучването чрез интервю, ще споделят своите преживявания с болестта.

“Ако вие самите или някой, когото познавате, сте преболедували тежко COVID-19 (независимо кога) и искате да ни помогнете да разберем повече за субективните преживявания и нужди на пациентите, моля свържете се с изследователския екип. Моля, препратете информацията на ваши познати, които биха имали желание да участват в изследването”, призовават учените.

В проучването могат да се включат хора, които са навършили 18 години, били са диагностицирани със заболяването, имали са пневмония и са били лекувани в болница.

Участието в проекта включва разговор с продължителност около час, който може да се осъществи чрез онлайн видео среща или по телефона. На учените е необходим аудиозапис за създаване на текстов файл. От ИИНЧ-БАН отбелязват, че събраната информация е напълно анонимна и поверителна, и ще бъде използвана само за изследователски цели.

Целта на изследването е да проучи с помощта на качествени методи (интервюта) преживяванията на тежко или критично преболедували COVID-19 възрастни в четири страни от Източна и Централна Европа: България, Словакия, Хърватия и Румъния. Изучават се преживявания относно заболяването, дългосрочните ефекти от него и начините за справяне с физическите и психосоциалните аспекти на болестта. В България проучването се осъществява от научен екип от департамент “Психология” на ИИНЧ-БАН.