Шефът на КАТ-София попари шофьорите с новия начин за налагане на глобите! А сега карайте пияни

Радослав Начев

Една от моите задачи е да върна доверието на обществото в институцията, която ръководя в момента, заяви комисар Радослав Начев – новият началник на отдел „Пътна полиция“ – София, в ефира на БНТ.

„На първо място, реформата в „Пътна полиция“ трябва да е насочена към подобряване на административното обслужване на гражданите. Процесите, които осъществяваме, трябва да са прозрачни за хората и да бъдат осъществявани с максимално кратък срок“, обясни той.

Следващата стъпка е да се надгради портала за електронни и административни услуги и така да се намалят опашките пред гишетата на КАТ, каза комисар Начев и даде пример: „С промените в Закона за движение по пътищата предвиждаме възможността да се прекратява регистрацията на автомобил по чисто електронен начин през системата за електронни услуги“.

Според него административно-наказателният процес по отношение на Закона за движение по пътищата е изключително тромав.

„В предложенията за промяна на закона сме предвидили премахване на наказателните постановления – тоест налагането на санкция да става с един документ на място, на пътя. Така няма да се налага повторно издирване на водача нарушител, за да се връчи наказателно постановление“, отбеляза комисар Начев.

Той уточни, че е предвидено уведомяване чрез системата за сигурно електронно връчване при засeчано с камера нарушение.

„Направени са редица промени по отношение на връчването – всички държавни служители по Закона за държавната администрация да могат да осъществяват връчване при нарушения по ЗДП, както и всички държавни служители, които осъществяват контрол, да могат да извършват такова връчване при спирането на съответния водач“, поясни началникът на КАТ – София.