Само в 7DniSofia.bg

Народът така не е ревал! Зайкова се появи в ефир и посочи голям проблем за България

мика зайкова

Още в началото на годината, когато се обсъждаше Бюджет 2022, обясних, че няма нужда от увеличение на разходите, защото имаме ниска безработица, висока инфлация и фокусът трябва да е в обратната посока. Освен това залагането на толкова дълбоки дефицити над 3% от Брутния вътрешен продукт в продължение на следващия 3-годишен период е много рисково, защото лихвите сега ще тръгнат нагоре, каза в „Денят започва“ икономистът Георги Вулджев.

Според него макроикономическите прогнози, които са правени от предишното правителство, могат да се окажат твърде оптимистични.

„Ако имаше обективен прочит на икономическата ситуация, щеше да се прецени, че е много лесно да се стигне до момента, в който имаме много дълбоки дефицити и да сме под риск на дългова спирала, защото лихвите по дълга са твърде високи и ние не можем да ги погасим“, добави Георги Вулджев.

Мика Зайкова смята, че България има голям проблем и той не е във високия дефицит, нито е в дълга.

„Проблемът е в това, че няма кой да купи дълга, за да може да рефинансираме. Ако пък някой иска да го купи, той ще бъде при такава висока доходност, че няма да можем да го обслужваме. Този проблем трябва да бъде решен бързо, а това става чрез политическа и икономическа стабилизация“, допълни Мика Зайкова.

По думите ѝ, ако не се сформира ново правителство, парламентът ще направи бюджета.