Добрев размаха пръст срещу Пеканов: Това е да пуснеш вълка в кошарата, да прибере 1-2млрд. от Плана

делян добрев

Бившият енергиен министър от кабинета на ГЕРБ Делян Добрев се обърна от парламентарната трибуна към вицепремиера Атанас Пеканов с призив да намали парите за батерии, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

„Те по принцип не ни трябват, те ще навредят на нашата енергетика, няма да помогнат. Не може да ги изключите съвсем, направете ги 2 или 3 хиляди мегаватчаса. Направете грантова схема – дайте 50% грант за закупуване на батерии, за да може частният сектор да инвестира още 50% и този проект да се реализира по някакъв начин“, каза Добрев, цитиран от БГНЕС.

„Това е да пуснеш вълка в кошарата, да може да прибере 1 – 2 милиарда от Плана“, заяви Добрев.

По думите му количеството батерии може да се сравни със 100 км тирове.

„От София до Пловдив ще уредим тирове с контейнери – това са батериите, които ние ще купим. Физически тези батерии не могат да се накамарят. Този проект ще ви се провали, защото физическото място в пост станциите на ЕСО е едва за една шеста от тези батерии. Ами другите? Ами съседни терени на тези пост станции трябва да минат през процедури за отчуждаване или през процедури по закупуване сменяне, на общ устройствен план, сменяне на предназначение приемане на ПУП и т.н., т.е. тези батерии и да ги купим, няма къде да ги сложим“, каза Добрев.

Той цитира името на фирмата – „Постскриптум“, която се занимава с изграждане на фотоволтаици с батерии. Това е частната фирма, която участва официално в работната група на правителството на нулево толерантните към корупцията, каза иронично Добрев и подчерта, че има писмени доказателства. „Има имейли от тази работна група и се вижда кой ги е заложил”, подчерта депутатът.

Той заяви, че разбира, че целта е батериите да бъдат купени и някой да вземе комисионна от тази работа, но поне да може да се ползват.

Според решение на кабинета „Петков” договорът за доставка на батериите трябваше да бъде сключен още тази година, а първите мощности ще започнат да се инсталират едва през 2024 г.