Каримански удари по масата: Министър обядва в стола без да си плаща, това показва как управлява финансите

каримански

Асен Василев „недостойно е нападнал” МФ и министъра Росица Велкова, която е била част от неговия екип, заяви пред Нова ТВ Любомир Каримански, съветник на служебния министър на финансите.

„За мен лично е недопустимо и не трябва да уронваме престижа на това министерство, което дълго се е борило за финансовата дисциплина”, каза Каримански.

Той отговори на обвиненията на Асен Василев, че прогнозите им не стъпват на макроикономически показатели, които ще доведат до повече приходи.

„Напротив, ние стъпваме на макроикономически показатели, разработени от МФ, както и той е направил преди. Тоест или Василев е излъгал, когато е стъпил на тези показатели през февруари, или сега стъпва на други показатели, които са му по-изгодни”, каза Каримански.

„Когато един министър на финансите си позволява да обядва в стола на ведомството, без да си плаща сметката, а ползвайки пари от данъкоплатеца, това може да покаже само как ще управлява големите финанси”, заяви Каримански.

Думите му идват в потвърждение на новината, излязла след искане на Николай Бареков до Министерския съвет да му бъдат предоставени отчетни данни по Закона за достъп до обществена информация какви разходи е осчетоводявал бившият вече финансов министър.

От официалната разбивка се видя, че обедите на стойност между 7,74 лв. и 66,09 лв. са определени като „работни срещи“ и затова Василев не е видял причина да си плати консумираното. Общо става дума за сума от порядъка на 1200 лв.

„Политическите сили трябваше да дадат ясен знак и да кажат какви политики искат да зададат в бюджета”, каза той.

Служебният кабинет реши да не внася проектобюджет за 2023 година, въпреки че има разработени три варианта. Решението на министър Росица Велкова среща одобрение на партиите в парламента, с изключение на бившите управляващи ПП, БСП и ДБ.

„Преди по-малко от 2 месеца по БНР г-жа Нинова предупреди служебното правителство да не прави бюджет за следващата година. Как така след 2 месеца реши, че министърът на финансите трябва да бъде отговорен и да предложи бюджет?”, попита Каримански.

Той е категоричен, че експертите в служебното правителство са положили неимоверни усилия, за да предложат бюджет. „Първо работехме с параметри, които са за това бюджетът за 2022 да бъде удължен, да бъде запазена политиката му в новия бюджет. Но това касае и промяна на част от някои политики, които ще влязат през 2023 г.”, каза Каримански.

Съветникът на служебния министър на финансите каза, че увеличението на минималната работна заплата е било заложено във вариантите за бюджет за 2023 г.

„В удължения вариант може да бъде направено от депутатите”, каза Каримански. Според него пари за увеличение на минималната работна заплата има.

Относно приемането на еврото, той изрази мнение, че няма проблем.

„Мисля, че може да се постигне дерогация за някои от показателите, тъй като имаме извънредна ситуация във връзка с войната, газа и т.н.”, каза Каримански.