Народът плаче с глас! Киро се тупа в гърдите в ефир: 2022г. ще свършим с по-добър от очаквания резултат

кирил петков

Ще отидем на консултациите при президента за съставяне на правителство. Това каза в интервю за „Лице в лице“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Той защити бюджета за 2022 г., като отбеляза, че най-вероятно ще завърши с дефицит от около 3%. „Приходите са повече, разходите са по-малко. Затова бюджетът за тази година ще бъде завършен“, добави Петков.

По думите му, днес в парламента са се чули хипотетични цифри без логика. „Приходната част на бюджет, който няма да бъде внесен, беше намалена на половина от това, което МВФ очаква. Бяха подценени 4 милиарда приходи. Едновременно с това, капиталовите разходи, каквито тази година имаме рекордни, ще се увеличат с още 3 милиарда. Увеличаваме разходите, незнайно защо, с още 3 милиарда. 2022 г. явно ще свършим с по-добър от очаквания резултат. В съществуващия бюджет имаме излишък. Явно служебното правителство го харесва, за да го продължи и напред“, смята Кирил Петков.

Съпредседателят на ПП е категоричен, че не влизаме в дългова спирала. „Съществуващият бюджет се представя по-добре от очакваното. Днес дори самият финансов министър много ясно каза, че очаква, че резултатът ще бъде по-добър, отколкото е бюджетиран. Бюджетът в момента оставя България в доста добра среда. Служебното правителство реши да не предлага нов бюджет, защото чувства, че дори съществуващият бюджет от тази година им върши достатъчно добра работа. Плашиха ни за газа, тока, сега за бюджета“, коментира той.

Очакванията му са пенсиите да се покачват, като изпреварват инфлацията. „Бюджетът може да понесе увеличаване на минималната работна заплата (бел.ред. на 860 лв.) и пенсиите, без да излиза на дефицит, повече от 3%“, посочи още Кирил Петков.

Той призова президента да не бяга от отговорност. „Били сме в служебно правителство и сме внасяли бюджет“, припомни Петков.

Той заяви, че е важно за България да не се връщаме назад в годините с подправени и фалшиви бюлетини. Петков отправи апел към БСП да преосмисли позицията си за връщане на хартиената бюлетина. Според него, ако това се случи, ще е пореден провал на политиците.

„Ще бъдем много силна опозиция на хартиената бюлетина. Всички знаем какви измами ставаха с тях. Ние гласувахме „за“ Вигенин. Между Вигенин и Рашидов, изборът беше ясен за нас. Това са две отделни теми“, уточни още съпредседателят на ПП.

„Когато нямаме възможността да го направим, направихме конструктивни стъпки. Дръпнахме кандидата си настрани. Не го предложихме отново. Подкрепихме кандидата на бивш коалиционен партньор. Със сигурност няма да си изневерим на предизборните обещания“, подчерта Кирил Петков.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории