БОМБА! Корнелия Нинова проговори за Вежди! Призна защо го е предложила за председател на НС

корнелия нинова

Лидерът на БСП проговори защо предложи Вежди Рашидов за председател на НС от името на 4 партии – ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход”.

Подкрепихме Вежди Рашидов, за да извадим България от евентуална много тежка криза. Той не е избран като представител на една партия. Избрахме го, за да не блокираме държавата. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на бТВ.

“Потвърждавам отново, че няма мнозинство. Няма коалиция с ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. Ние няма да приемаме такова правителство“, коментира лидерът на левицата.

Вежди Рашидов трябваше да открие тържественото заседание, но остава председател на Народното събрание

По думите й в 48-ото НС се говорило вече за „коалиция на войната” – ГЕРБ, ДБ и ПП, които ще искат да внесат предложение за военна помощ за Украйна. Проекторешението за изпращане на оръжие на Киев бе внесено днес от хората на Борисов.

Нинова обясни, че с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ги свързват борбата с корупцията и промяната в съдебната система.

„Тук сме на една позиция. Ако ДБ поставят условие износа на оръжие към Украйна, няма да сме съгласни. За нас това е риск. Мирът е по-важен. Предполагам, че ще има плаващи мнозинства, което означава политическа нестабилност. Би трябвало бюджетът да ни обедини. Тук всички сме категорични, че е необходимо“, добави Нинова.

Очаквам и по Плана за възстановяване и устойчивост да има по-голямо мнозинство, коментира още тя.

Тя коментира и предложението на БСП за връщането на хартиените бюлетини.

„Когато предложихме хартиените бюлетини, реакцията беше направо истерична. Буди съмнение. Това ли е най-страшното – хартиеното гласуване. Навсякъде се шушука, че машините може да променят вота. Къде е проверката на машините, които изписаха „дневникът е подправен“? Ние само за няколко знаем. Може да е имало и други. Машинното гласуване ограничава конституционното право. Ние искаме хората да имат избор, затова предлагаме смесено гласуване.“

Копирано от standartnews.com