Само в 7DniSofia.bg

Демерджиев: Накити и часовник попречили за ареста на Семерджиев, затова избягал

георги семерджиев

По повод на рокадите, искам да кажа, че не става въпрос само за случая „Семерджиев“. Имаше цялостна проверка на МВР, имаше и още много други случаи.

Това заяви в ефира на Нова телевизия служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Многократно съм поставял въпроса как може да се подобри ситуацията там. Плод на тези разговори са действията от вчера. Изцяло предложенията кои хора да бъдат сменени, дойдоха от професионалното ръководство“, уточни той.

По думите му един ръководител на РПУ трябва да е наясно с това дали има чадър над някого и да го предотвратява.

„Много от нещата изтекоха в медиите. Недопустимо е полицейски служители да карат след употреба на алкохол, имаше опит да бъде прикрит този случай. Знаете случая „Семерджиев“, „Любенов““, каза Демерджиев.

„Аз съм юрист и такъв модел съм наложил на работа в МВР. Щом няма доказателства, не мога да твърдя, че някой е разпъвал чадър над някого. Проверката се разгърна много широко. Въведохме принципа да се търси отговорност от този, който конкретно е извършил нарушение, от прекия му ръководител и от ръководителя на съответната структура“, каза вътрешният министър.

Демерджиев бе запитан дали може да даде обяснение защо Семерджиев не е бил задържан на място, при положение, че има данни, че е имало полицейски служители на място:

„Има нелепо обяснение, че той имал накити на ръцете, което пречело да ги свали от ръцете си, за да му се поставят белезници и докато го правел, бил избягал. Били го подгонили, но той избягал. Целият низ от събития на мен не ми звучи реалистичен. Интересно е защо са го подгонили без да го достигнат или доближат. Не мога да твърдя, че това е нарочно, но това е недопустимо“, каза Демерджиев.

По думите му има все пак безспорни доказателства, че протоколът по задържане не е спазен.

„Твърденията на задържалите го полицаи е, че имал часовник, гривни и т.н. и той трябвало да ги свали в колата“, уточни силовият министър.

„Всички доклади по всички случаи паралелно са изпратени на прокуратурата“, добави той.